сервиз на хладилници варна

Нови музеи съживяват западащи индустриални зони в Европа

Честото откриване на нови музеи едва ли може да се приеме за световна тенденция, но в Европа това е един от начините за вдъхване на нов живот на западащи индустриални зони. Опитът на страни като Великобритания, Франция, Испания, Германия в тази насока е успешен.

"Всички области, където днес са изградени музеи, отбелязват икономически спад през 70-те и 80-те години на ХХ век. Те използват културата, за да променят облика си, да привлекат компании и работна ръка и по този начин да вдъхнат самочувствие и амбиции на местните жители", казва пред агенция "Франс прес" Беноа Брок, един от икономическите специалисти, които се занимават с развитието на областта, където се намират някогашните мини в град Ланс във Франция, отскоро превърнати във филиал на Лувъра.

Вторият Лувър

Първият филиал на Лувъра във Франция отваря врати на 4 декември 2012 година. Намира се на територията на някогашни въгледобивни мини, с които е известен регион Па дьо Кале. Град Ланс е избран заради местоположението си, заради подходящия индустриален терен и заради факта, че икономиката е пострадала след спирането на експлоатация на мините. Построяването на музея възлиза на 150 милиона евро, осигурени основно от ЕС, френската държава и Регионалния съвет на регион Нор-Па дьо Кале. Проектът е на японски архитекти. Трите основни експозиционни сгради са Голямата галерия, където се излагат експонати от Лувъра – отворена за безплатни посещения до края на 2013 година, Галерията за временни изложби, където ще се представят чужди автори и изложби, разработени съвместно с други музеи и т. нар. Стъклен павилион за тематични годишни изложби. Прогнозите според Беноа Брок са в близките 15 години благодарение на изграждането на музея да бъдат разкрити 20 000 работни места, а посетителите да са 500 000 годишно, като се има предвид, че парижкият Лувър е посещаван от около 9 милиона. Отделно от музея в Ланс се предвижда и разкриването на друг филиал на Лувъра, но в Абу Даби, което има съвсем друга стратегия.

Изглед към някогашните мини от музея в Ланс.

Изглед към някогашните мини от музея в Ланс.  © Flickr/Vincent Desjardins

Музей "Гугенхайм" в Билбао, Испания

Един от петте филиала на музея за съвременно и модерно изкуство, създаден от фондация "Гугенхайм", е открит в Билбао на 17 октомври 1997 година. По това време регионът е западнал заради залеза на тежката промишленост. Музеят е построен на територията на някогашна корабостроителница. Изграждането му е финансирано от управата на провинция Биская със 150 милиона евро. Музеят впечатлява с футуристичната си сграда, изградена по проект на родения в Канада архитект Франк Гери. Построяването на музея има огромен принос за развитието на туризма и икономиката в региона - един милион посетители годишно и над 4500 разкрити работни места през последните 15 години. Безработицата на местно ниво е намаляла от 30 процента на 12 процента в края на 2011 година.

Музей "Гугeнхайм" в Билбао.

Музей "Гугенхайм" в Билбао.                               © Flickr/mripp

Рурска област в Германия и Ливърпул във Великобритания

Някога Рурска област в провинция Северен Рейн-Вестфалия е известна с въгледобивни мини и развитие на тежка промишленост. След 1989 започва активното залесяване и изграждането на зелени площи в района. Днес покрити с растителност са 52 процента от територията на областта, а 25 процента са залесени. Някогашната въгледобивна мина "Цолферайн" в град Есен, в миналото най-голямата в Европа, днес е превърната в музей (изграден с 335 милиона евро) и е вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Годишно мината се посещава от 1,5 милиона туристи, които разглеждат музея, присъстват на концерти и спектакли.

Ливърпул, известен като изключително развит индустриален център, днес се нарежда на второ място след Лондон по брой на музеи, сред които и филиал на Галерия "Тейт". Музеят в Ливърпул бе удостоен с годишната музейна награда за 2013 година на съвета на Европа. Ливърпул е избран за Европейска столица на културата през 2008 година, а през 2010 година е избран град Есен в област Рур.

Мината "Цолферайн" в Есен.

Мината "Цолферайн" в Есен.     © Flickr/Jim D. Woodward

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com