сервиз на хладилници варна

Нова мода „Шантеклер“

Българската градска мода от началото на ХХ век е свързана със стила, наречен "шантеклер". Модните тенденции навлизат бързо в напредничавите градове по Дунав. За това припомнят от Регионалния исторически музей в Русе.

Зад думата "шантеклер" се крие името на пиеса, поставена през 1910 г. и написана от автора на "Сирано дьо Бержерак" Едмон Ростан. Шантеклер (Chantecler) е името на главния герой - петел, който с песента си може да накара да изгрее слънцето. Петелът, който носи много от достойните качества на галите, е заимстван от своя страна от средновековния френски "Роман за Лисицата" (Roman de Renart) от XII век - пародия на социалната действителност чрез образи на животни.

Тази дълга предистория дава името си на градската мода от началото на ХХ век у нас. И както често става в България и до ден днешен, намесва се и политиката. На 28 февруари 1910 г. в Русе 18 души загиват и 60 са ранени по време на сблъсъци между армията и хората. Причината е любовната история между българина Юрдан Стефанов и туркинята Саафет Мехмедова. Така се появява "Българският шантеклер" - пародийна рисувана история с животни, които символизират враждуващите страни в конфликта в Русе.

 Дамски костюм от 1890 г.

Дамски костюм на омъжена жена, 1890 г.

Шантеклер - първата световна модна тенденция, за която се говори у нас, се изразява в рокли с права кройка, спънати в глезените, с малък шлейф и украса от мъниста, дантели и ажури. След това идва и стилът "Български модерн", който съчетава по колоритен начин българските фолклорни традиции със западноевропейската мода.  

Всекидневна арменска рокля, 1890 г.

Всекидневна арменска рокля на богата жена в градовете, 1890 г.

Градската мода в женските облекла предимно от първата половина на ХХ век е сред акцентите в изложбата "Жените в обществото", която обикаля България благодарение на Регионалния исторически музей в Русе. Модели на всекидневни, бални и вечерни рокли, включително облекло на прислужница - копия на оригинали, се представят на 11 кукли, изработени специално за случая. Сред тях са и всекидневна арменска рокля от края на XIX век и бална рокля в стил "Принцес" (края на 40-те - началото на 50-те).

 Бална рокля модел

Бална рокля модел "Принцес", 1947 г.

Рекламистите могат да почерпят доста идеи от някои от постерите, които представят визуални и текстови реклами на козметика, вещи от бита и облекла от началото на ХХ век. Ето как звучи реклама от онези години на брачно бюро "Щастие": "Единствено по рода си в България. Уредено по западноевропейски образец и поставено на здрави и строго морални начала с широки връзки. Извършва посредничество за женитби между всички слоеве на обществото. Действува експедитивно, успешно и при най-строга дискретност".

Пътуващата изложба "Жените в обществото" на Регионален исторически музей - Русе, е експонирана до края на ноември в Арт салона на Радио Варна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com