сервиз на хладилници варна

Нобеловата награда за литература на Стайнбек е компромис, разкри Шведската академия

Шведската академия разкри архивни документи, свързани с присъждането на Нобеловата награда за литература през 1962 г. Според тях изборът на тогавашния лауреат Джон Стайнбек е бил компромисен вариант и днес се отчита като една от най-големите грешки на Академията.

През 1962 година американският писател Джон Стайнбек е предпочетен пред английските автори Робърт Грейвс и Лорънс Дърел. Едва тази година Шведската академия прави достояние имената на писателите, влезли в краткия списък на номинираните за наградата, пише The Guardian. От 66 души в краткия списък остават петима – Стайнбек, Робърт Грейвс и Лорънс Дърел, френският драматург Жан Ануй и датчанката Карен Бликсен, която в последствие отпада, тъй като умира през 1962 година.

Сред архивните документи, разкрити на 3 януари, се намира становището на един от членовете на Нобеловия комитет, Хенри Олсон, който е написал, че комитетът е в неизгодна ситуация, тъй като през 1962 г. няма очевиден победител. Олсон е бил против присъждане на наградата на Робърт Грейвс, който въпреки че е автор на няколко исторически романа, е бил повече поет, а не прозаик. Олсон счита, че не бива да се присъжда награда на който и да е англоезичен поет докато е жив Езра Паунд, чието майсторство той ценял високо. Кандидатурата на Лорънс Даръл е отклонена за втора поредна година. По предположение на вестник Svenska Dagbladet Нобеловият комитет решава, че Даръл няма достатъчно творби, за да му бъде присъдена такава престижна награда. Не е ясно по какви причини е изключен Жан Ануй. Според шведското издание върху финалното решение на Нобеловия комитет е повлиял фактът, че през 1960 г. наградата е получена от френския поет Сен-Джон Перс. Освен това в списъка на възможните кандидати попада и Жан-Пол Сартр, удостоен с наградата през 1964 година.

В крайна сметка Нобеловият комитет с някои уговорки избира Стайнбек, който до момента е предлаган 8 пъти. Критиците и в САЩ, и в Швеция възприемат решението негативно, наричайки го грешка и отбелязвайки, че по-късните произведения на писателя значително отстъпват по качество на по-ранните му романи. Самият Стайнбек считал, че не заслужава Нобелова награда.

Съгласно правилата на Нобеловия комитет всички материали за присъждане на награди се пазят в тайна в продължение на 50 години. Едва в началото на 2012 година става ясно, че през 1961 за наградата, тогава присъдена на Иво Андрич, са претендирали Греъм Грийн и Дж. Р. Р. Толкин. Нобеловият комитет през 1961 г. решава, че "Властелинът на пръстените" не е висококачествена проза.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com