сервиз на хладилници варна

Не убивай комар с меч

И още: "Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът". И "Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава". Това са някои от прочутите афоризми на Конфуций, записани от учениците му години след неговата смърт.

Династията Хан (206 – 220 г. след Христа) го е издигнала до статус на божество, а родният му град Цюфу е станал място за поклонение, което навремето е съперничело на Мека. Още приживе е признат за "Учител на десет хиляди поколения".

Потегляме към Цюфу, провинция Шандун, през август – един месец преди тържествата във връзка с 2560-ата годишнина от рождението на великия мислител (2009 г., бел. ред.). Само след месец тук ще се съберат над 10 000 души - учени, негови последователи и хора, които твърдят, че са наследници на философа (над два милиона претенденти - най-голямото родословно дърво в света!). Честването на годишнината съвпада с възраждането на религиозните вярвания - будизма, даоизма и конфуцианството в Китай през последните 25 години. Конфуцианството, произлязло от неговите учения, е повлияло на живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам за цели хилядолетия.

Цюфу е малък град, запазил старинната китайска атмосфера от хиляди години. Велорикши и големи файтони превозват купищата туристи до основните забележителности - Комплекса от храмове, построени в чест на Конфуций и гробницата, в която почива той, неговите синове и внуци. Лекият дъждец не разколебава тълпите от почитатели.

Велорикша в град Цюфу, Китай.

Велорикша - удобство за туристи в град Цюфу, Китай.   © Наталия Бояджиева

Наемаме си екскурзовод и се вливаме в потока.

- Здравейте, моята фамилия е Кон и аз съм потомък на Конфуций - представи се младият мъж.

Погледнахме го учудени - дали не се шегува… Не, беше сериозен. От него научихме, че последният потомък на философа, признат за такъв от правителството, е напуснал страната през 1948 г. и е заминал за Тайван. На неговите наследници вече е отказано такова официално признание.

Докато минаваме през поредицата храмове, строени преди повече от 2000 години в памет на една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия, Кон ни пренася в древността: "На 19 години Конфуций се оженил за момиче на име Чи Чуан, което родило първото му дете - сина му Кон Ли. Конфуций работил като пастир, чиновник и счетоводител. Когато бил на 23, майка му починала и той влязъл в 3-годишен официален траур. Издигнал се до поста министър на правосъдието на 53-годишна възраст. След 2-годишна служба Конфуций напуснал поста поради несъгласие с политиката на княза.

Потеглил на дълги пътувания из страната и на 68-годишна възраст се върнал у дома. Прекарал последните години от живота си в обучение на ученици и предаване на старите мъдрости чрез 5 книги, наречени "Петте класики". Поразен от загубата на сина си и на любимия си ученик, мислителят починал на 72-годишна възраст".

Докато слушаме, разглеждаме всевъзможните сувенири в дворовете на храмовете, минаваме и през ателиета, където художници рисуват и продават калиграфски надписи с йероглифи и цветя върху коприна. Цените са твърде разнообразни и явно зависят от вдъхновението на твореца, но подлежат на обсъждане.

На едно място Кон ни показва прекрасна каменна скулптура на митичен дракон - смесица между 9 вида животни - и каменна колона с надпис зад него. По колоната личат удари с остър предмет, нанесени от дейците на културната революция през 60-те години. Мао е наредил да се унищожават всички старини, свързани с "буржоазния философ" - за щастие, не са успели докрай.

Дъждът е спрял и слънцето отново огрява екзотичните храмове с извити покриви, на ръба на които са накацали деветте превъплъщения на дракона. За разлика от Западния дракон, Китайският не е многоглав, а едноглав и е много почитано същество, към което се отправят молби, както към справедлив и честен управник. Поради това той се превръща в символ на властта и бива поставян върху облеклото на императорското семейство и благородниците. Тялото на дракона е съставено от части на 9 животни: тяло на змия, рога на елен, очи на заек, глава на прасе, кон или камила, уши на крава, корем на жаба, люспи на шаран, нокти на ястреб и лапи на тигър.

Драконът в китайската митология е символ на щастие и късмет, на прогресивния дух на китаеца и на китайския етнос.

На излизане от храмовия комплекс очакваме да прескочим в съвременния свят, но такъв няма. Улиците, къщите, рикшите – всичко говори за древност. Цюфу е най-китайският от всички китайски градове.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com