сервиз на хладилници варна

Несебър и Созопол подписват примирие на 10 юни

Тази история отпреди 22 века дава повод за създаване на традиция за подписване на примирие между двата града. Преди близо 22 века Аполония е била изправена пред крайна опасност, за което свидетелства надпис от II в. пр. Хр, открит в град Истрия. Според съдържанието му Месембрия (Несебър) нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война, 

Месембрийците превзели Анхиало (Поморие), чиито солници са били вероятният повод за конфликта. Месембрийците обсадили самата Аполония и осквернили храма на Аполон. Аполонийци поискали помощ от Истрия, която откликнала на молбата. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожесточено морско сражение флота на Месамбрия. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена, пише bszone.info.

Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мирът, без да бъде подписан. Ето защо съвременниците на двата полиса намират решение как да спрат вековната непримирима вражда и да обявят край на военните действия.

Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90-те години, като договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър като участници във войната и градоначалникът на Поморие.

От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието. Тази година церемонията по подписването на мирния договор ще се състои на 10 юни в Несебър. Градоначалникът на Созопол, придружен от свитата си и кметът на Поморие ще пристигнат в града на ЮНЕСКО и ще бъдат тържествено посрещнати от жителите и кметът на Несебър пред крепостните стени. Оттам шествието ще започне пътя си по новия духовен път покрай църквите на Несебър, за да достигне най-стария храм, датиращ от V век - "Света София”, или по-известен като Старата митрополия. Там градоначалниците  ще подновят давността на примирието.

През годините всички варианти на антични персонажи и елементи от тази отминала епоха при извършване на церемонията вече са се изчерпали. Ето защо ритуалът по подписване на мирния договор ще бъде в духа на съвременните европейски стандарти. Двата града отдавна не са конкуренти, а партньори, те имат общ път, общи проекти за развитие на българското Черноморие. Несебър и Созопол са двете водещи  чудеса на България и съкровищници на националното ни културно-историческо наследство. След националното признание на Несебър и Созопол и новооткритите археологически ценности, ръководството на градовете реши да превърне събитието в истинско с нов ритуал. Община Поморие ще е официален арбитър на церемонията.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com