сервиз на хладилници варна

На 104-годишна възраст почина архитект Оскар Нимайер

На 104-годишна възраст на 5 декември в Рио де Жанейро почина световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер, едно от големите имена в съвременната архитектура. През 70-годишната си кариера архитектът е проектирал повече от 600 обществени сгради. На неговата работа се дължи до голяма степен съвременният облик на столицата Бразилия.

Оскар Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, бе настанен от 2 ноември в болница. В Рио де Жанейро по нареждане на губернатора Серхио Кабрал е обявен 3-дневен траур, съобщи агенция "Франс прес".

Наричан "архитектът на чувствеността", Оскар Нимайер е роден през 1907 година в Рио де Жанейро. Във вените му тече немска, португалска и арабска кръв. Счита самия себе си за възпитаник и продължител на делото на Льо Корбюзие, с когото се среща за първи път през 1936 година. Сред емблематичните сгради, построени по проекти на Оскар Нимайер, са тези на Националния конгрес, Катедралата, Президентския дворец и Министерството на външните работи в столицата Бразилия; на Музея за съвременно изкуство в Нитерой, Бразилия; на Дома на културата (конгресна и концертна зала) в Хавър, Франция. Участва в екипа, реализирал проекта на сградата на ООН в Ню Йорк. Обществени сгради по негови проекти се намират в Берлин, Милано, Хайфа, Алжир.

Комунист по пилитически убеждения, през 1964 година Оскар Нимайер напуска Бразилия и се установява в Париж. В родината си се завръща през 1985 година. През 2011 година в испанския град Авилес е открит официално Международният културен център, който носи неговото име. През 1988 година архитектът е отличен с престижната награда за архитектура "Прицкер". 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com