сервиз на хладилници варна

На нощно кино в четвъртък: Селекция "Филмини" 2010

Петият, юбилеен сезон на инициативата на Артин вижън "Нощно кино в четвъртък" започва на 18 ноември. Форматът на късометражни филми е същият, ново е мястото, този път кафе театърът на Фестивалния и конгресен център. Програмата на Нощно кино в четвъртък 2010/2011 ще редставя веднъж седмично селекция от късометражно кино от цял свят. Първата подборка включва най-доброто от Международния фестивал за късометражно кино "Филмини" 2010 - осем игрални и анимационни филма.

През новия сезон веднъж месечно публиката ще се среща с български филми и техните създатели в инициативата "Артин БГ Клуб". Всеки последен четвъртък на месеца ще бъде посветен на селекция Future Shorts, най големият лейбъл за късометражно кино в света. Всеки първи четвъртък на месеца с вход свободен ще се прожектират документални филми на Cinema Politica и френски филми, предоставени от Представителството на Френския културен институт във Варна. Диджей сетове и музика на живо ще съпровождат прожекциите.

Селекция 18 ноември

"Мъжът, който спеше", анимация (Франция, 2009), режисьор Инес Седан

София живее заедно със съпруга си и много го обича, но той спи непрекъснато... И София трябва да се примири, че той вероятно никога няма да се събуди...

"Място за живот", игрален филм (Швеция, 2010), режисьор Йессе Йокела

Извънземна изследователка каца аварийно на нова планета, която е населена от хора – нашата планета. Ранената жена трябва спешно да изпрати от гората сигнал за помощ, но губи съзнание. Когато се събужда, разбира, че се е озовала в къщата на местен мъж.

"Да шепнеш в устата на приятел", игрален филм (Финландия, 2009), режисьор Ханалеена Хауру

Анти и Япу са най-добри приятели. Докато рисуват графити върху витрината на магазин, те започват да се целуват. Филмът изследва къде се намира границата между приятелството и романтичната любов чрез два обвързани помежду си времеви отрязъка.

"Топъл ноември", игрален филм (България, 2009), режисьор Валентин Гошев

Стефан, самотен баща на около 30 г., все още търси своето място в живота. Неутвърден писател, той чака издаването на първата си книга. Сам отглежда сина си, а междувременно новата му приятелка вече е бременна. На всичкото отгоре баща му е в болница и трябва да даде кръв за операцията му...

"Закуска", анимация (Великобритания, 2009), режисьор Крис Хофман

Много често подаряваме на децата си играчки и книжки, в които се разказват весели истории за животни, живеещи си щастливо във ферми, обградени от полянки и горички. Когато обаче детската стая е празна, един обикновен касетофон и един добре подреден пъзел оживяват и разказват каква всъщност е истината зад красивите картинки, залъгващи ни да вярваме, че животните днес имат щастлив живот.

"Бала сето", игрален филм (Великобритания, 2009), режисьор Ал Маккей

История за три момчета, четирима тийнейджъри и английската провинция. Изоставяне, погрешно тълкуване и злобно преувеличение. Поредица от събития, които водят до ужасяваща развръзка...

"Първа помощ", игрален филм (Израел, 2010), режисьор Ярден Кармин

Ден преди сватбата си Шай отива на гости на бившата си приятелка. Последна бурна среща преди да се задоми. Тамар обаче му оставя “смучка” и така още повече усложнява ситуацията.

"Музикална пиеса", игрален филм (Великобритания, 2009), режисьор Джо Тънмър

Една сънлива неделна сутрин Жан забелязва, че от ценната ваза е отчупено едно парченце. Тя обвинява съпруга си Морис, но той отрича. Служейки си с различни тактики, Жан се опитва да разнищи какво точно се е случило с вазата. Всяка отделна сричка от диалога между съпрузите пасва перфектно на всяка една нота от  плочата с импровизации на джаз-корнетиста Рекс Стюарт Conversation Piece (1966).

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com