сервиз на хладилници варна

Национална археологическа конференция се провежда в Бургас

Над 100 изтъкнати и доказани учени в областта на българската археологическа наука пристигат на 29 май в Бургас, където в продължение на 4 дни ще се проведе 51-ата Национална археологическа конференция.

Бургас е домакин на форума за втори път след 1968 г. Конференцията е част от провежданите инициативи по случай 100 – годишнината на музейното дело в града, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

По време на конференцията ще бъдат представени последните резултати от археологическите проучвания в страната и в Бургаски регион. Водещите научни специалисти ще обсъждат още проблемите, касаещи археологията и най-новите интердисциплинарни методи, които могат да бъдат използвани при работата на терен.

Доклади, свързани с резултатите от проучванията в Бургас и региона ще изнесат в първия ден на конференцията директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински ("Археологически проучвания в Националния археологически резерват Деултум“), директорът на РИМ – Бургас Цоня Дражева ("Археологически проучвания в Бургаска община и на Средновековната крепост Русокастро“) и Кръстина Панайотова ("Проучвания на нос Скамни в Созопол“).  

Сред участниците са и Валери Йотов от Регионален исторически музей – Варна ("Проучванията на късноантичната крепост на нос "Свети Атанас“ край Бяла“), директорът на Регионален исторически музей – Велико Търново Иван Църов ("Акведуктите на Никополис ад Иструм“), Мая Мартинова ("Последни археологически проучвания в град Пловдив“). На 31 май е предвидена обиколка на няколко археологически обекта в Бургаски регион. Същия ден от 19,30 часа в Културен център "Морско казино“ се открива изложбата "Най-големите съкровища на траките“.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com