сервиз на хладилници варна

Находки в Акве Калиде край Бургас разкриват част от историята на последните тракийски царе

Последните находки, намерени на археологическия комплекс Акве Калиде, са представени на 9 юли в Бургас. Сред тях е мраморна плоча с надпис на гръцки език, която дава ценна информация за последните тракийски царе.

Находките са представени от археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, директора на РИМ - Бургас, Милен Николов, проф. Иван Карайотов и представители на общината в града, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Мраморната плоча, датирана от 26-37 г. сл. Хр,. е открита на 9 юни тази година при археологически разкопки на Акве Калиде, докато се изгражда новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. В надписа се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. За първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. В периода, в който е датирана плочата, Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август, а десетина години по-късно тракийското царство става една от римските провинции.

Археолозите предполагат, че мраморната плоча е била част от светилище, посветено на Деметра, вероятно в Акве Калиде, което се споменава в надписа. То е било изградено от Аполоний Ептайкент, стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало. Предполага се, че на мястото е имало и голяма християнска църква, тъй като е открит част от реликварий.

По време на разкопките е открит и друг надпис, върху който се разчита част от името Пантулей Граптиак, римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий. Сред останалите находки на Акве Калиде са много предмети от бита - фрагменти от бронзови боздугани, фибули, пръстен ключ, коланни токи и апликации, византийски моливдовули (оловни печати), дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., костен гребен от VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена, както и много монети от различни периоди. Разкопките продължават. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com