сервиз на хладилници варна

Находка на праисторически кит откриха край Варна

Останки от праисторически кит са открити на морския бряг, под спирка "Почивка" във Варна. Находката е открита още преди около месец и половина по сигнал на граждани, но от съображения за сигурност за нея се съобщава сега.

[cut]

Находката се намира в труднодостъпна местност, като достигането до нея налага преминаване през участъци, залети с морска вода. Съществува реална опасност от срутване на скални маси. Находките са фрагментирани, но по-голяма част от тях са събрани и се намират в Природонаучния музей във Варна, където са подложени на химическа обработка и консервация. Предстои изваждането на останалите отпечатъци и прецизен оглед на морското дъно.

За съжаление морският прибой е унищожил част от фосилите. Липсата на череп не позволява определянето на кита до видово ниво, но със сигурност може да се каже, че той принадлежи към род Cetotherium. По предварителна оценка дължината на намерения кит е около 2,5 метра.

Китовете от род Cetotherium са живели през периода миоцен преди от около 15 до 10 милиона години и въпреки, че в превод името им означава "китът звяр", те са били по-малки от съвременните. Достигали са на дължина 2 - 4 метра и са тежали около един тон. Хранели са се с планктон, който филтрирали от морска вода. Спадат към групата на т. нар. баленови (беззъби) китове.

В Природонаучния музей във Варна има отделни прешлени и ребра от китове, откривани през годините в района на града. В палеонтологичната колекция се пазят и изключително ценни образци от праисторически сухоземни животни, населявали района на Североизточна България: праисторически слонове, носорози, костенурки и други. Най-ценни са откритите 3 зъба от праисторическия слон Protanancus, която е единствената подобна находка в Европа и запазената долна челюст на друг слон Deinotherium giganteum.

Липсата на достатъчно експозиционна площ в сградата на музея не позволява експониране на всички подобни находки, на които районът на Варна е богат. В момента се подготвя изложба на палеонтологичните материали, открити в района на Варна през последните години

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com