сервиз на хладилници варна

Намаляват паричната стойност на Нобеловите награди

С решение на управителния съвет на фондация "Нобел", която стои зад организацията по присъждането на ежегодните награди, паричната им равностойност се намалява тази година с 20 % в сравнение с преди, съобщиха световните агенции.

Решението е публикувано и в официалната страница на фондацията. "По време на събрание на 11 юни 2012 г. управителният съвет на фондация "Нобел" взе решение паричната равностойност на Нобеловите награди за 2012 година да бъде 8 милиона шведски крони (900 000 евро) на всяка награда", се казва в официалното комюнике. От 2001 г. паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони.

Причината за намаляването на сумата е "необходима мярка, с която ще се избегне поставянето в риск на капитала на фондацията в дългосрочен план" предвид финансовата криза, се уточнява още в комюникето.

По 8 милиона крони ще бъде паричната равностойност на Нобеловите награди за 2012 г. за медицина, физика, химия, литература, мир и икономика. Намаляването на сумата е съобразено с инфлацията. Сумата от 8 милиона крони се равнява на 150 782 крони, на колкото са вазлизали първите Нобелови награди, присъдени през 1901 г, смята президентът на фондация "Нобел" Ларш Хейкенстен. Според него стойността на наградата се състои най-вече в нейната уникалност.

Носителите на Нобеловите награди за медицина, физика, химия, мир и икономика ще бъдат обявени през октомври, все още не е уточнена точната дата, на която ще стане известен носителят на наградата за литература.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com