сервиз на хладилници варна

Най-опасните планински пътеки в света

Земетресението в края на април 2015 година в Непал разруши хижа на планинската туристическа пътека Пръстенът на Анапурна, която се счита за една от най-опасните в света. Кои са другите места, където туристите трябва особено много да внимават?

Най-опасните планински пътеки в света според РБК Lifestyle.

Пръстенът на Анапурна, Непал

``Анапурна,

Отсечка от маршрута в планински масив Анапурна. © Flickr/Doug Letterman

Един от най-популярните пешеходни маршрути в Непал, наречен Пръстенът на Анапурна (Annapurna circuit) преминава по склоновете на едноименния планински масив. Той не изисква специална алпийска подготовка - всеки физически здрав човек може да преодолее маршрута. Най-голяма опасност тук представлява природният фактор. През ноември 1995 година проливни валежи провокират свлачище, което унищожава село Багарчхал и отнема живота на 9 туристи. Циклонът Худхуд предизвиква в района на Анапурна аномално силен снеговалеж и лавини. В резултат на превала Торонг-Ла загиват и безследно изчезват повече от 30 души.

Последното земетресение също е разрушило частично туристическата инфраструктура на пътеката, но все пак тя е далеч от епицентъра и на мястото жертви няма.

Преход в планината Хуашан, Китай

``Опасен

Опасен преход в Хуашан                       © Flickr/Ken Marshall

Хуашан е една от петте свещени планини на даоизма в Китай. Тя е популярна не само сред поклонниците, но и сред любителите на екстремното. Това се дължи на маршрутите към върховете на планината, които са кръстени ``пътеки на смъртта``. Някога даоистките монаси са ги сковали от тесни дъски, без да помислят нито за перила, нито за ограждения. Причината е, че не са искали да посрещат много гости. Допускали са при себе си само тежко болни хора, които събирали редки билки. Днес по-често се изкачват отчаяни туристи. Единственият начин за предпазване е да се придържаш към ръждивата верига, която е забита право в планината. Няма официална статистика за нещастните случаи, но по думите на местните жители всяка година загиват около 100 души. 

Скалите на Мохер, Ирландия

``Скалите

Скалите на Мохер                         © Flickr/Germán Poo-Caamaño

Известните скали на Мохер влизат в кадър във филма ``Хари Потър и Нечистокръвният принц``, а изглед от тях е върху обложката на албума на U2 No Line on the Horizon. Преди няколко години те са признати за най-популярната туристическа атракция в Ирландия. Истина е, че те са известни и като място, популярно сред самоубийците. За да се предотвратят опитите за самоубийства тук са окачени обяви с телефони на доверието и е обзаведена стая за медитация. Но засега съвременните технологии не могат напълно да победят вековните традиции. Според легендите преди много векове скарите на Мохер са били място за масово самоубийство на друидите - почувствали, че тяхната религия губи своите позиции в Ирландия, много от тях решават да умрат, хвърляйки се от височина 214 м. Тези места са опасни и заради капризите на времето. Преди няколко години вятърът отнася туристка от върха на скалата и тя загива. 

Кокода, Папуа - Нова Гвинея

``Kokoda

Трекинг по опасния маршрут Кокода.   © Kokoda Trekking Official Facebook

Път с дължина 96 км., за преодоляването на който е необходима не по-малко от седмица. Дневната жега се сменя с нощен студ, не са рядкост и пороите, а когато те завършат, туристите са атакувани от облаци комари и пиявици. Освен това по пътя има много все още неизбухнали бомби от времето на Втората световна война.

Лошата слава на пътеката се е разнесла  далеч зад пределите на Папуа - Нова Гвинея. През 2009 година 13 души, летящи да покорят Кокода, загиват в авиокатастрофа. По късно по маршрута умират още четирима. 

Каскадно седло, Нова Зеландия

``Каскадно

Отсечка от Каскадно седло                                   © www.doc.govt.nz

Каскадно седло е маршрут с дължина 18 км. в планините на Национален парк Маунт Аспайринг. Тук могат да се видят пейзажи от ``Властелинът на пръстените``, а можете и да се простите с живота си. През последните няколко години по маршрута са загинали 12 души. Основните причини за трагедиите е невнимателното пресичане на водопада и смъртоносно хлъзгавите камъни. След гибелта на немски пътешественик през юли 2013 година, към местните власти е отправена молба маршрутът да се закрие или да се реконструира, но досега това не се е случило.

Кралска пътека, Испания

``Кралската

Отсечка от Кралската пътека в Малага.    © www.caminitodelrey.info

Кралската пътека (Caminito Del Rey) в провинция Малага съществува още от началото на ХХ век. По нея са вървели работниците, ангажирани в строителството на язовир. През 1921 година по нея преминава самият крал на Испания Алфонсо XIII, след което тя получава името си ``кралска``. Дълго време Caminito Del Rey представлява следното: на забити в скалите железопътни релси лежат бетонни плочи. С течение на времето пътеката е подложена на разрушителната сила на природата, късове от плочите пропадат в пропастта. През 1999 година се случва трагедия - пропадат няколко души. Същото се повтаря и  няколко години по-късно и властите решават да я закрият. Тя е открита в края на март 2015 година след реконструкция, за която са похарчени 5, 5 млн. евро. Сега за един ден по нея се разрешава преминаването на ограничен брой туристи и то само с каски. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com