сервиз на хладилници варна

Над 50 доброволци се включват в 10-ия фестивал "В Двореца"

Повече от 50 доброволци от цял свят ще се включат в организацията на 10-ото юбилейно издание на фестивала за късометражно кино "В Двореца“, който ще се проведе от 29 юни до 7 юли в Балчик и Варна.

Доброволците пристигат за един месец с подкрепата на програма "Младежта в действие“ на Европейския съюз и Националния център "Европейски младежки програми и инициативи“, за да участват в подготовката и провеждането на фестивала, съобщиха организаторите.

Към 25-те доброволци от чужбина, одобрени от близо 400 кандидати, се присъединяват и студенти от български университети по изкуства.  

“Една от основните специфики на събитията, организирани под шапката на фестивала, е, че те са платформи, привличащи основно млади хора с иновативни кинопроекти от цял свят. По този начин на младежите-доброволци се представя една уникално динамична среда от млади режисьори, сценаристи, продуценти от различни държави и се цели създаването на доброволческа програма, която да предоставя възможност за запознаване отвътре с провеждането на международно културно събитие, както и за присъствието на прожекции, лекции, семинари и презентации, които ще ги запознаят с развитието на късометражното кино в Европа и света”, споделя Алеко Карловски, координатор доброволчески труд към фестивала за международно късометражно кино “В Двореца”.

500 филма от цял свят ще бъдат представени в рамките на 10-ото издание на фестивала. Освен конкурсните над 150 заглавия, зрителите ще имат възможност да видят няколко съпътстващи програми, подготвени специално от филмови критици и селекционери на водещи европейски фестивали, като фестивала за късометражни филми в Тампере, Финландия, фестивала за късометражни филми в Будапеща, фестивала за независимо кино в Рим и други.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com