сервиз на хладилници варна

Над 4000 участници очакват в най-големия тракийски фолклорен събор край Стара Загора

Осмият национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" ще се проведе за първи път в 2 дни – на 10 и 11 август. Очаква се от цялата страна да пристигнат над 4000 певци, инструменталисти, фолклористи, танцьори, майстори- занаятчии и гости.

Съборът се провежда в местността "Богородична стъпка" на Старозагорските минерални бани, където се намира едноименният природен феномен.

Изпълнителите ще се представят на 2 сцени с размери по 80 квадратни метра. В района на езерото се изгражда автентичен селски двор, който ще представя живота на село в естествени условия. Над 30 занаятчии и още толкова търговци ще участват в изложението в парка, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

За първи път тази година в програмата на събора са включени 4 групи, вписани в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища - България": певческа група "Добърски баби" от село Добър, Багоевгардско, група за народни обичаи и ритуали от село Кошов, Русенско, група за народни обичаи и ритуали "Юпер" от село Юпер, Разградско и фолклорен ансамбъл "Момин проход" от град Момин проход.

Съборът се открива на 10 август от 11,00 часа, първия ден вечерта ще се състои и концерт, посветен на 110-годишнината от Илинденско-преображенското въстание със специалното участие на Младежки хор "Золотая лира" от град Самара, Русия. На събора се присъждат награди, председател на журито тази година е проф. д-р Лозанка Пейчева, директор на Института по фолклористика и етнология с Етнографски музей при БАН.

Сред съпътстващите прояви са пленер за деца и ателие за разучаване на фолклорни танци.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com