сервиз на хладилници варна

Над 300 студенти русисти от Европа се събират на фестивал край Варна

Санитарно-оздравителният комплекс ``Камчия`` край Варна ще бъде домакин на ІV Европейски студентски фестивал ``Друзья, прекрасен наш союз`` (``Приятели, прекрасен е нашият съюз!``). Фестивалът ще се проведе от 21 до 26 септември, в него ще участват над 300 студенти от цяла Европа.

Образователното събитие се организира от Фонд ``Русский мир``, съвместно с Фондация ``Устойчиво развитие за България``. Официалното откриване е на 22 септември от 10,00 часа в киноконцертната зала ``Черноморски`` в комплекса. В продъжение на 6 дни студентите ще участват в конкурси и викторини, ще се проведат лекции и майсторски класове, специално събитие ще бъде посветено на руската литература (2015 е обявена в Русия за Година на руската литература), съобщиха организаторите.

Край Варна се очаква да пристигнат студенти, изучаващи руски език в университетските центрове на Фонд ``Русский мир`` в 30 университета в Гърция, Италия, Унгария, Чехия, Полша, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора, Грузия, Русия и България и други. Участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще се включат във вече традиционния конкурс ``Домашна работа`` (презентации на руски език на съответната страна, град и университет), в конкурси за песен и за представяне на поезия, проза, разказ или басня, в ателиета по моден дизайн, изработване на национални сувенири, кулинарни специалитети от руската и българска кухня, създаване на телевизионни и радио програми, уеб дизайн и други. Студентите от Московския държавен университет ще представят специална композиция, посветена на Годината на руската литература, която ще завърши с викторината за всички ``Познавам руската литература``. Гости на фестивала ще бъдат проф. д-р Константин Колин с лекция на тема информационното общество и информационната безопасност, проф. д-р В. Лопатин с лекция на тема иновационното развитие и интелектуалната собственост и българският космонавт Красимир Стоянов. Със специално събитие ще бъде почетена 70-годишнината от края на Втората световна война. Студентите ще се включат и в празнично шествие по централните улици на Варна, което ще завърши с танци на входа на Морската градина.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com