сервиз на хладилници варна

Над 200 автори участват в Националната изложба „Приятели на морето“ 2014

Рекорден брой участници - 204 автора с 290 произведения, участват в Националната изложба "Приятели на морето" в Бургас, която се открива на 15 август в Художествена галерия "Петко Задгорски". На откриването ще бъдат връчени и наградите на отличените художници, чиито имена са вече известни.

Наградите тази година печелят Долорес Дилова (за живопис), Васил Колев (за графика), Гълъбин Христов (за скулптура), Николай Ангелов-Гари (наградата на СБХ за млад автор), Йордан Ангелов (наградата на Областна управа на Бургас), Дора Славова (наградата на Галерия "Алфа арт" от Ню Джърси, Бургаска художествена галерия и Дружество на бургаските художници) и Румен Панайотов (награда на гранд хотел "Поморие"). Отличените са избрани от жури в състав: Андрей Даниел (председател), Иван Русев, Димитър Чолаков, Марин Добрев, Димо Колибаров, Иван Бахчеванов, Георги Динев, Огнян Петков и Митко Иванов. Откриването на изложбата е на 15 август от 18,00 часа в Художествена галерия "Петко Задгорски", произведения ще бъдат експонирани и в Залата на бургаските художници, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Съпътстващо събитие на изложбата е фотографската експозиция на тема "Море" в Галерия "Георги Баев".

През 2014 г. Националната изложба - биенале "Приятели на морето" се провежда за 6-и път след възстановяването. Изложбата възниква през 1968 г. като първа национална извънстолична изложба и съществува в стария формат до 1984 г.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com