сервиз на хладилници варна

Над 100 събития очакват зрителите на Нощта на музеите 2015 в Пловдив

На 11 и 12 септември ще се състои 11-ото издание на културния фестивал ``Нощ/ Пловдив 2015`` - Нощ на музеите и галериите. Новост тази година са тематичните турове с гид из над 70-те места, където ще се проведат повече от 100 събития.

Програмата е групирана в 5 модула: ``Музеи и галерии``, ``Култура и клуб``, ``Град и публични пространства``, ``Кураторска програма`` и ``Малката Нощ`` за деца. Още в началото на септември ще започне да функционира Зеленият инфопункт, за който бе обявен конкурс за дизайн. Оттам ще започват и тематичните турове из различните точки на фестивала,  съобщиха от Фондация ``Отворени изкуства``.

Като част от събитията за първи път пред публика в Малката базилика ще бъдат представени мозайки на повече от 1 600 години от Епископската базилика (IV – VI век), реставрирани под ръководството на доц. Елена Кантарева. Пловдивската опера ще участва с Графити опера в Капана, част от проекта Street opera. Atom Theatre ще участва с проекта Pieces - танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се представят. В Регионалния исторически музей ще се открие изложбата ``Пловдив и Япония``, която ще разкаже за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив. Лекция на тема ``Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от XXII век пр. н.е.`` ще представи Васил Добрев (Франция). В Пловдив ще гостува журналистът, преподавател и DJ от Тел Авив Еял Роб с лекция - демонстрация на тема ``От цар Соломон до сърцето на клубната култура на ХХI век - Еволюцията на един музикален мотив``. В кураторската програма ще участват четирима куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив).

Богата е и програмата за деца, която включва приложни занимания по сглобяване на макети на самолети, литературни четения, прожекции на филми в Лъки - Дом на киното, уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство, образователната инициатива ``Джаз за деца``. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com