сервиз на хладилници варна

Музеят на Орхан Памук се откри в Истанбул

Музеят на невинността в Истанбул, създаден по идея на писателя Орхан Памук, отвори врати в Истанбул на 28 април. Предметите, изложени в 83 витрини, колкото са и главите на едноименния роман, са посветени на главните герои в книгата Кемал и Фюсун и представят живота в Истанбул през втората половина на ХХ век.

[cut]

Музеят се намира в стара сграда в квартал Чукурджума, купена от автора и представя сбирка от предмети, които главните герои са "използвали, носили, гледали, слушали, събирали и за които са мечтали". В сайта, посветен на музея, се уточнява, че не е задължително посетителят да е чел романа, когато тръгне на обиколка из музея, както и обратното.

"Докато пишех романа, събирах предметите. Музеят не е илюстрация на романа и романът не е обяснение на музея, но двете са взаимно свързани. В крайна сметка литературата и изкуството се превърнаха в нещо необичайно и странно", казва Орхан Памук, цитиран от агенция "Франс Прес".  

Романът на Нобеловия лауреат Орхан Памук "Музей на невинността" е публикуван през 2008 г. и разказва за любовта на Кемал към Фюсун. Книгите на Орхан Памук са преведени на повече от 20 езика.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com