сервиз на хладилници варна

Музей „Владислав Варненчик“ посвещава Деня на народните будители на Петър Димков

Денят на народните будители 1 ноември в Музей "Владислав Варнечик" ще премине под знака на българския лечител и общественик полковник Петър Димков (1886-1981). През целия ден в музея ще се прожектират филми за Петър Димков, на разположение на зрителите е и постоянната експозиция, посветена на дейността му.

През целия ден в залата за временни изложби на музея ще бъдат показвани научно-популярни филми за Петър Димков, както и едни от най-добрите презентации от кръглата маса, посветена на 125-годишнината от рождението му, проведена през 2011 година в град Варна, съобщиха от музея. Първият филм ще бъде излъчен в 10,00 часа, а последната прожекция ще бъде в 16, 00 часа.

Посетителите ще могат да разгледат и залата, посветена на Петър Димков, в която се съхраняват неговите писма, дневници, офицерската сабя, части от военната му униформа, ордените и медалите. Експозицията разказва за дейността на народния будител, ръководил построяването на редица културни паметници, емблематични за град Варна, сред които е и мавзолеят на крал Владислав.  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com