сервиз на хладилници варна

Музей "Владислав Варненчик" представя фотоизложба за първата ни рота в НАТО

Фотоизложба, която представя първата българска рота в НАТО, могат да видят посетителите в Парк-музей "Владислав Варненчик” до края на февруари.

Изложбата включва повече от 100 снимки, подредени в 15 табла, които проследяват най-важните моменти от ежедневието на 200 доброволци от рота 4093, формирана на 20 октомври 1951 г., съобщиха от музея. Показани са знамето и емблемата на ротата, командният й състав, униформите и въоръжението на нейните доброволци. Запечатани са моменти от изпълнението на бойната служба, стрелковата подготовка, тренировките и ученията, участията в паради. Посетителите могат да научат интересни подробности от казармения живот – участието в спортни турнири, отбелязването на различни празници и дори създаването на параклис в гарнизона в Гермерсхайм.

Фотоизложбата е организирана от Националния военноисторически музей по повод 60-тата годишнина на Рота 4093 и в София. Вече е представена в София, където е приета с огромен интерес сред посетителите на музея.

Повече за Рота 4093
Българската национална доброволческа рота 4093 е формирана на 20 октомври 1951г. с генерална заповед N 53, издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили в Европа, чрез които тя е включена в структурата на Северноатлантическия пакт.
Сред инициаторите за създаването на рота 4093, просъществувала 14 години, е председателят на Българския комитет на европейското движение и главен  секретар на Международния селски съюз д-р Г. М. Димитров.
Постоянният състав на ротата е от 200 войници, разпределени в 4 взвода, предназначени за охрана на поверените обекти и 1 взвод администрация.
Първият български командир на ротата е лейтенант Стефан Бойдев, който стои начело от създаването й до април 1952 г. На 17 април 1952 г. на негово място е назначен лейтенант Борислав Байчев, бивш капитан от българските  военновъздушни сили. Последният командир на ротата от март 1957 г. до разформироването й е Димитър Вълов Кръстев. По време на 14-те години от съществуването на рота 4093 през нея на ротационен принцип преминават над 2500 българи. Мисията на ротата приключва през 1964 година заради съкращения в армията.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com