сервиз на хладилници варна

МОТИВ Варна - по пътя на младите

На 11 май 2015 на сцената на The Center се състоя последното за сезона издание на МОТИВ. То бе посветено на най-редовните участници - талантите от Училището за деца с нарушено зрение ``Проф д-р Иван Шишманов``. Партньори на сцената им бяха участници, които са участвали в МОТИВ в досегашните 13 издания.

След година и половина представяния всеки месец, повече от 40 млади таланти излязоха на сцената на МОТИВ. Индивидуално, от името на своите школи и ръководители, с организиране на концерти, представяне на изложби и различни съпътстващи прояви, сцената на МОТИВ даде възможност на публиката да се запознае с творчеството на млади хора от Варна. От своя страна авторите намериха почитатели и чрез средставата за популяризиране на творчеството им. Това стана чрез партньорите на МОТИВ - Градското списание, сайта на Общество на писателите Варна и клуб Base, където бе организирана съпътстваща инициатива - ``Часът на въздухоплавателите``. 

Песни, танци, много музика, а също и литература - поезия, разкази, есета, фотографии, картини... на сцената присъстваха почти всички видове изкуства. Работеше се по предварително зададена тема, която провокираше младите автори да обвържат творчеството си с град Варна, със своя начин на живот, да изразят своята представа и възгледи. Получи се една богата палитра от впечатления, които биха могли да се превърнат в своеобразна визитка на цяло едно поколение.

``Самостоятелни

Самостоятелни изложби: Пламена Недялкова и Яна-Гергана Желязкова

На сцената на МОТИВ имаше и чуждестранно участие. Фотографиите на Варна - места и събития, направени от Люсил Ервеу, която бе стажант на Градското списание през 2014 година, внесоха друга гледна точка към града и хората. 

Както първия сезон, така и този завърши със събитие, което даде възможност на повечето участници да излязат отново на сцената с представени вече произведения. За отбелязване е, че с напредването на изданията ограниченията или преживяването на сценична треска отпаднаха - всички, включително и организаторите, се държаха като приятели. А какво по-хубаво доказателство за обединяващата роля на изкуството? Особено при младите хора.

``Група

Танцова група ``Another site view`` от Училището за деца с нарушено зрение

А сега накъде?

МОТИВ ще продължи да се развива. Първият сезон бе реализиран единствено с общите усилия на Елена Владова и Мариан Желев чрез фондация ``Град и посоки``, както и с помощта на партньорите - Георги Goosh Енчев и The Center (домакините), Театрално-музикален продуцентски център Варна, Сдружение ``Възход за Варна`` в лицето на Чавдар Трифонов, Детска литературна школа ``Движение``, пицария La Bocca, книжарница ``Параграф 22``. Вторият сезон бе задвижен чрез проект, финансиран от фонд ``Култура`` на Община Варна.

На есен, с дружни усилия ще търсим нови форми за подпомагане на младите таланти и предоставянето на сцена за техните изяви.

Елена Владова и Мариан Желев (Фондация ``Град и посоки``)


Новини от Градското списание - www.urban-mag.com