сервиз на хладилници варна

Мостове и прозорци от Венеция в Галерия "Арт Маркони"

Новата изложба на художничката Севда Драгнева е за любителите на акварела. В Галерия "Арт Маркони“ авторката показва 20 работи, акцент сред които е серията "За да се върна пак“, посветена на Венеция.

Балкони с цветя, прозорци и врати на къщи, мостове, улици с фенери и площад с гълъби – това са част от най-ярките образи, които са направили впечатление на художничката по време на пътуването й до Венеция през 2007 г. В Галерия "Арт Маркони“ са представени 10 акварела, най-малките с размери 20/30 см. от серията в развитие, която носи красноречивото име "За да се върна пак“. Това е и първата изложба на Севда Драгнева, в която тя представя само акварелна техника, след изложби сух пастел и няколко, в които показва живопис.

Пейзаж от Венеция на Севда Драгнева

Пейзаж от Венеция на Севда Драгнева

"Докато се разхождах из града, запомнях места и детайли. Рисувам всичко, което ми е харесало във Венеция и виждам основа да се превърне в акварел. Това е много интимна и женска техника, най-поетичната“, казва художничката.     

В изложбата са представени и няколко акварела с цветя, както и няколко също представителни за работата на художничката творби - абстрактни композиции и морски пейзажи. Интериорните пана с абстрактно звучене залагат на съчетание с естествени материали – дървени дъски, а морските пейзажи придобиват декоративност в съчетание с въжета и рапани, които допълват композициите. "В тези пейзажи природата ми е съавтор, защото е изваяла красиви форми от рапани, които тематично допълват платното“, казва художничката.     

Акварели - цветя на Севда Драгнева

Акварели с цветя на Севда Драгнева

Севда Драгнева е родена във Варна, където живее. Завършва графика във Великотърновския университет. Работи предимно в областта на живописта и дизайна. Нейни авторски интериорни пана се намират във варненски къщи. Преподавател по изобразително изкуство в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски“. Автор е на стихосбирката "Предсъници".

Изложбата на Севда Драгнева в Галерия "Арт Маркони" може да се види до 5 юни.

Снимки: © Галерия "Арт Маркони" и "Градското списание"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com