сервиз на хладилници варна

Моряшките песни - запазена марка на фестивал в Бретан

Пристанищният град Пемпол в Бретан, Франция е домакин за 11-и път от 9 до 11 август на Международния фестивал на моряшките песни. Събитията по време на фестивала са посветени на 3 големи теми – музика, кораби и кулинария.

Над 300 лодки и яхти предимно от Европа ще пристигнат в пристанището на Пемпол до края на фестивала. Последните няколко издания привличат над 100 000 посетители в града, очаква се 11-ото издание да задържи тази цифра, съобщи агенция "Франс прес".

Изданията на фестивала в Пемпол са тематични, тази година темата е "Островите по света". Музикалната програма обикновено е ориентирана към традиционния фолклор – изпълнители на моряшки песни и уърлд мюзик. Сред над 60-те участници тази година са изпълнители от Ямайка, Хаити, Куба, остров Зелени Нос, остров Реюнион, Корсика, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Япония. В програмата за уърлд мюзик фигурира и името на Емир Кустурица и неговият No Smoking Orchestra като представители на Балканите.

По време на фестивала се провежда парад на дървените кораби, които показват старите традиции в корабостроенето.

Международният фестивал на моряшките песни е създаден през 1989 година с цел да поддържа живи песните - част от устното творчество и от живота на моряците. Провежда се на всеки 2 години и е едно от най-големите летни туристически събития по крайбрежието на Бретан, които освен това популяризират фолклора и традиционната култура на региона.

Снимка: © Flickr/fdecomite

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com