сервиз на хладилници варна

Монети от времето на Александър Македонски откриха в Израел

Израелски спелеолози-любители са намерили съкровище от монети и ювелирни изделия от времето на Александър Македонски и са довели археолозите до артефакти от още по-древни времена. Откритието е направено случайно в една от най-големите сталактитови пещери в Северен Израел.

Трима членове  на местния спелеоложки клуб - баща и син и техен приятел, набелязвали маршрут за бъдещ поход. Най-младият член на групата, 21-годишният Хен, забелязва блестящ предмет. Той намира 2  древни сребърни монети, които, както по-късно се изяснява, са били отсечени в периода на управлението на Александър Велики, завладял територията на днешен Израел в началото на елинистичната епоха - края на IV век пр. Хр., съобщи РИА новости, цитирайки Управлението на старините в Израел. Заедно с монетите са открити няколко бижута от сребро – пръстени, гривни, обици. Ценностите са били съхранявани в керамична маслена лампа. Учените предполагат, че са ги скрили местните жители по време на Войните на Диадохите - пълководците на Александър, делили след смъртта на царя неговата обширна империя, която се е простирала от Дунав до Инд.

Спелеолозите са съобщили за находката в Управлението на старините. През изминалите почивни дни археолозите са обследвали пещерата и са намерили в нея следи от пребиваването на хора от епохата на енеолита (преди 6000 години), ранната бронзова епоха (преди 5000 години), библейския (преди 3000 години) и елинистичния периоди.

В пещерата се открити много глинени съдове. В някои части на пещерата върху древната керамика са се образували сталагмити. Някои съдове са се сраснали с отложения от варовик и е невъзможно да бъдат отделени. Находките ще позволят на изследователите с голяма точност да датират както археологическите артефакти, така и сталактитните образувания.  

Учените пазят в тайна местонахождението на пещерата, защото се опасяват както за нейното запазване, така и за здравето на любопитните посетители.

Това е вече втори случай в рамките на месец в Израел, когато значими археологически открития се правят от непрофесионалисти. През февруари членове на дайвинг клуб, гмуркащи се в залива на древния град Кейсария, намират на дъното на Средиземно море най-голямото в историята на страната съкровище от златни  монети.

По закон, всички археологически артефакти в Израел принадлежат на държавата. Скриването за такова откритие, изземането му от мястото на находката, както и търговията с него е престъпление, за което може да се получи присъда до 5 години затвор. На тези, които намират съкровища, не се полага възнаграждение. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com