сервиз на хладилници варна

Младежи организират пърформанс „Варна – глух коловоз“

Младежи от неформалната група PTPI "Делфините" и техни симпатизанти организират на 27 октомври пърформанс под мотото "Варна – глух коловоз". Като символ на идеята по централните булеварди на града ще премине влакова композиция и ще спре пред сградата на общината.  

На 27 октомври преди обяд участниците в пърформанса –ученици и студенти, ще конструират в градинката зад Филиала на Драматичния театър локомотив и вагон от дърво и картон, символични копия на влакова композиция "София – Варна", които ще бъдат изрисувани. На конструкцията ще бъде изписан надписът "Варна – глух коловоз", разказа Симеон Костов от неформална група PTPI "Делфините".

"Защо решихме това да се случи и какво искаме да постигнем с това действие? С изключение на кратките летни месеци Варна е град, който се намира в състояние на икономическа и културна безжизненост. Съпоставяйки състоянието на града с това на по-малкия южен съсед – град Бургас, липсата на участие от страна на общината и Правителството в социалния живот на Варна става още по-очевидна. Активната кандидатура на града за Европейска столица на културата е повод да използваме изкуството и по-конкретно пърформанса като средство за набелязване на този проблем. Спряхме се на една от малкото реални връзки със столицата – мизерстващата железница София – Варна, защото този влак може да бъде добра метафора за слабото отношение на управляващите към проблемите на града. С нашия символичен акт искаме отговор от Правителството и общината на следния въпрос: "Защо оставят Варна в това незавидно положение и не предприемат нищо за решаването на всеизвестните й проблеми?", обясняват идеята си организаторите.

Сглобената влакова композиция ще потегли в 13,00 часа, ще премине по булевардите "Княз Борис I" и "Сливница" и ще спре пред сградата на община Варна. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com