сервиз на хладилници варна

Менар Филм Фестивал 2015 във Варна

Кино от страните от Близкия Изток и Северна Африка ще гледа за трета поредна година публиката във Варна в рамките на гостуващото издание на Менар Филм Фестивал. Подборът включва 13 филма, които ще се прожектират от 23 до 29 януари във Фестивалния комплекс.

Седмото издание на Менар Филм Фестивал продължава в София до 1 февруари. Във Варна прожекциите на игралните и документални филми са в зали Европа и 6 на Фестивалния комплекс, съобщиха съорганизаторите за Варна Артин вижън.

Откриването е на 23 януари от 20,15 часа с копродукцията на Мароко и Белгия "Адиос, Кармен!", дебют на режисьора Мохамед Амин Бенамрауи, отличен с наградата на журито на Международния филмов фестивал в Дубай. Филмът представя историята на 10-годишният Амар, който живее в село в северната част на Мароко през 70-те години на ХХ век. Момчето живее с чичо си, защото майка му е заминала за Белгия и открива нов приятел в лицето на съседката, испанката Кармен.

Един от най-награждаваните филми, включени в селекцията във Варна, е копродукцията на Турция,Холандия,Гърция и Германия "Синя вълна". Героите са млади хора в неголям град, Балъкшехир, където съвременният стил на живот прониква по-бавно. Филмът има номинация за Кристална мечка на Берлинале, носител е на награди за най-добър дебют, сценарий и монтаж на филмовия фестивал в Анталия и награда от фестивала в Анкара за обещаваща актриса (Айрис Алптекин). С много награди от фестивалите в Анталия, Анкара и други е и турският филм "Не ми търси кусури" за сложните отношения между две сестри. Акцент в програмата е и копродукцията на Мароко и Франция "Среден пръст", в който героите са представители живеещите няколко поколения в Париж емигранти от Северна Африка. На 13 години Бенжамен има майка в затвора и отчаян баща, когото открива в гетата.

Сред документалните филми, които ще бъдат показани във Варна, е "Пророкът" (Великобритания, Италия, Ливан, САЩ, Сърбия), създаден въз основа на книгата "Пророкът" на Халил Джубран. Филмът съчетава кадри от пътуванията на режисьора Гари Тарн по света и силна музика. "Утре сме на друго място" на Даниел Ринц проследява пътешествието на мотор по света. За меломани е филмът "Ритъмът на Изтока", който изследва корените и влиянието на близкоизточната музика по света.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com