сервиз на хладилници варна

Международният театрален фестивал във Варна - от танцов театър до видеоарт

Шест български заглавия представя официалната селекция на ХІХ Международния театрален фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 1 до 12 юни. Фестивалната програма включва около 40 прояви - от танцов театър до концерти и видеоарт, съобщиха на пресконференция организаторите.

Фестивалът се характеризира с многожанровост и интердисциплинарност, обобщи Николай Йорданов, изпълнителен директор на фондация "МТФ "Варненско лято". Селекционер на спектаклите в официалната българска програма тази година е Асен Терзиев, който е избрал мотото "Игра по инстинкт". "Мотото да се асоциира не със ситуацията на несигурност, а със съзидателните неща, които се събуждат у нас в такава ситуация", уточни Асен Терзиев. Две от заглавията в официалната селекция - "Карнавал. сом" от Жорди Галсеран на Василена Радева и "Под контрол" от Фредерик Зонтаг на Младен Алексиев представят работата на млади режисьори по нови текстове за театър. "Суматоха" от Радичков на режисьора Боян Иванов и моноспектакълът на Мариус Куркински "Български разкази" са съвременна рефлексия върху българска класика. Официалната програма включва още "Зимна приказка" от Шекспир на режисьорката Маргарита Младенова и "Отворена брачна двойка" от Дарио Фо и Франка Раме на Мариус Куркински.

С 6 спектакъла в българската селекция и 9 гостуващи чужди, Международният театрален фестивал отговаря на стандартите на ЕС за съотношението между тях в проява с международен характер, уточни Николай Йорданов. Националният театър на Румъния е сред гостуващите чужди трупи. Фестивалът представя работата на двама български театрали, които работят в чужбина - Самуел Финци в спектакъла "Относно омара" от Дейвид Фостър Уолъс и в международния проект "Боен клуб Експрес" и Галин Стоев с "Животът е сън" от Педро Калдерон де ла Барка, поставена в Лиеж.

Танцови проекти, дигитални и видео инсталации включват още програмата с чужди заглавия и програмата Showcase, в която участват млади творци. Съпътстващата програма предлага две премиери - "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев и "Формата на нещата" от Нийл Лабют, режисьор Мартин Киселов. Меломаните също няма да скучаят - тази година откриването на театралния фестивал е поверено на Йълдъз Ибрахимова в компанията на Варненски камерен оркестър. Милчо Левиев (с проект театрална музика на Панчо Владигеров), спектакълът на Румен Цонев "Ритъм & Блус 2" и дори опера оратория - "Проклятието на Фауст" от Берлиоз (участие на Варненската опера), са сред останалите музикални проекти.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com