сервиз на хладилници варна

Мартин Скорсезе с почетна награда БАФТА

Американският режисьор Мартин Скорсезе ще получи тазгодишната награда БАФТА за цялостен принос, съобщиха британските медии. Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 12 февруари в Лондон.

[cut]

Номинациите за наградите БАФТА на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства ще бъдат обявени на 17 януари. Наградата БАФТА за цялостен принос, която ще получи Скорсезе, е най-високо признание за личност, допринесла в световното филмово изкуство. Сред носителите на отличието за цялостен принос от 1947 г. насам, когато наградите БАФТА са учредени, са Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Шон Конъри, Елизабет Тейлър, Стенли Кубрик, Антъни Хопкинс, Лорънс Оливие, Джуди Денч, Ванеса Редгрейв, през 2011 г. Кристофър Лий.

Председателят на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства Тим Кори определя Мартин Скорсезе като "жива легенда, истинско вдъхновение за всички млади режисьори".

Филмовата кариера на Мартин Скорсезе обхваща 60 години и филми като "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Последното изкушение на Христос", "Бандите на Ню Йорк", "Авиаторът". Последният му филм "Юго", който вече получи наградата на американската кинокритика за 2011 г., вероятно ще присъства и в списъка на номинираните заглавия за "Оскар".  

Мартин Скорсезе е носител на "Оскар" през 2007 г. за филма "От другата страна", на почетна награда "Сезар" през 2000 г., на Орден за заслуги към Италианската република, на награда за цялостен принос на Американския филмов институт през 1997 г., на почетен "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. Де Мил" през 2010 г. През 1990 г. той основа фондация (The Film Foundation), която се грижи за съхраняването и реставрацията на филми.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com