сервиз на хладилници варна

Крилати фрази на български будители ще съпровождат минувачите в Бургас

Мисли на български будители, изписани върху папирус, ще раздават на 1 ноември по улиците на Бургас по повод Деня на народните будители. На празника е посветен и концертът с произведения на Георги Шагунов, допринесъл много за развитието на музикалния живот в града.

Дори и да не присъстват на концерта, минувачите по бургаските улици ще имат възможност да си припомнят някои от крилатите фрази, които са ни завещали Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Добри Чинтулов, Захари Стоянов, Димчо Дебелянов и други. Изписани върху папирус, цитатите ще бъдат раздавани по улиците на града. Мотото на кампанията е "Да събудим духовността", съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

По повод Деня на народните будители се организира концертът, на който ще прозвучат 12 неизпълнявани досега произведения на Георги Шагунов (1873-1948), един от първите български капелмайстори, автор на музиката на марша "Един завет". Дълги години от живота си той прекарва в Бургас и завещава на града около 1500 музикални произведения.

Концертът, който ще съчетава танц и видео, ще се състои в Културния дом на нефтохимика от 19,00 часа с вход свободен. Като гост-диригент на Бургаския духов оркестър ще се изяви композиторът Кирил Дончев, който се връща в родния си град за празника. Режисурата на спектакъла е на Христо Симеонов, а участие в него ще вземат още танцьори от Клуб по спортни танци „Бургас 75“ и актьорите Невена Цанева и Валери Еличов.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com