сервиз на хладилници варна

Кралевското съкровище се връща в Търговище

Кралевското съкровище, открито преди 33 години, ще бъде изложено за пърив път след откриването му Историческия музей в Търговище. Експозицията ще моще да се види до месец октомври.

Кралевското съкровище е единствено по рода си в България за времето на откривнето си, разказва Дарик Радио, цитирайки директорката на Историческия музей в Търговище Магдалена Жечева. През 1979 г. музеят в града финансира разкопките тракийска надгробна могила край село Кралево под ръководството на археолога Георги Гинев. В последния ден на проучването в южната част на могилата е открит гроб зидан от необработени камъни. Съкровището се датира от III - IV век пр. Хр. Откритите предмети дават основание да се допусне, че то принадлежи на местен тракийски владетел, погребан в открития гроб. Включва накити от злато и сребро и 47 златни апликации за украса на конска сбруя.

През 1979 г., по повод честванията на 1300 години България с решение на Комитета за култура Кралевското съкровище става част от пътуваща представителна експозиция на България, която обикаля много страни по света. След 1990 г. Историческият музей в Търговище получава част от приходите, събрани от пътуващите изложби и сега представя съкровището за първи път след 33 години.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com