сервиз на хладилници варна

Кост на мамут откриха край русенското село Пиргово

В района на село Пиргово, Русенско, бе разкопана раменна кост (humerus) на мамут. Уникалната фосилна находка вече се намира в отдел "Природа" на Регионалния исторически музей в Русе.

Мамутите са праисторически хоботни бозайници, които са живели по нашите земи от около преди 3 милиона години до преди 10 000 години.

Находката бе открита в нанос от баластра и льос. За нея съобщи Борис Бахъров от село Пиргово. В разкопаването й участваха археолозите Върбин Върбанов и Димитър Чернаков, препараторът Христо Христов и Венцеслав Петков, уредник-зоолог в отдел "Природа" и ръководител на разкопките.

Според Венцеслав Петков 60 процента от костта е много добре запазена, но за точното определяне и датиране на вида е важно да бъде открит зъб, тъй като зъбите при хоботните бозайници са видово специфични. Предстои находката да бъде консервирана и реставрирана и да попълни експозицията на изграждащия се в момента Екомузей.

Отдел "Природа" при Русенския исторически музей притежава една от най-големите колекции от фосилни хоботни бозайници в България.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com