сервиз на хладилници варна

Костадин Петков – Коцето: Страхувам се от грандоманщината

Художникът Костадин Петков – Коцето представи съвсем наскоро, в началото на декември, самостоятелна изложба, наречена "Знакови места на Варна". С тази експозиция той отбеляза и 60-годишния си юбилей.

Роден е през 1951 г. в Кърджали. През 1971 г. завършва Художествена гимназия в София, а през 1987 г. – НХА, специалност "Графика” при проф. Е. Томов, доц. Галилей Симеонов и Ал. Станев. Работил е като галерист, заводски художник, ръководител на школа по изобразително изкуство и учител в техникум по облекло и текстил. Проектирал е и реализирал множество решения за интериорна и екстериаорна украса. Участва в редица изложби у нас и зад граница. Негови произведения са притежание на любители и колекционери както в България, така и в чужбина. Награден е с Почетна грамота от Държавната дума, както и с Диплом от Комитета по култура и кинематография на Руската федерация.

Юбилейната му изложбе бе в галерия "Актив арт” във Варна.

- Господин Петков, разкажете повече за изложбата. Защо решихте да покажете свои работи точно сега и защо избрахте тази тема?

 - Много хора, навършвайки кръгла годишнина, я отпразнуват с изложба. И при мен е така. Въпреки  че рожденият ми ден вече мина през март, реших поне да се поместя в календарната година. Датата на откриването от друга страна почти съвпадна с рождения ден на жена ми, което е хубаво. Избрах темата "Знакови места на Варна”. От 8 години живея със семейството си в този хубав град. Свикнал съм със София, така че и Варна напълно ми импонира като динамика. Иначе изложбата включва 30 работи живопис. Предпочитам да не показвам графика, защото засега не се разбира от повечето хора, не се и купува толкова често. 

- Предвид темата – наистина знакови места във Варна -  Катедралата, Градският часовник ..., ми се иска да Ви попитам дали предпочитате рисуването на открито?

- По-скоро харесвам уюта на ателието, но понякога се случва да работя  и навън. Според мен повечето хора у нас са по-склонни да приемат натуралистичните творби и по-трудно абстрактните. Засега е така.

- Какво Ви накара да се насочите към изобразителното изкуство?

- Може да звучи претенциозно, но е истина - рисувам от наистина много малък. Стана така, че първият ми портрет, за който миплатиха, е правен, когато бях на 4 години. Тогава човекът, когото нарисувах, познат на баща ми, много хареса рисунката ми и я купи. Освен това подчерта пред родителите ми, че имам дарба и те го послушаха. Продължих първо с кръжок по рисуване, след това с Художествена гимназия и с Академията.

- В нещата, които рисуваге и в начина, по който се държите, личи една особена скромност. На какво се дължи?

- Докато бях много млад имах период, в който придобих сериозни знания по история на изкуството. Запознах се с живота на великите художници чрез биографични книги, романи и филмирани разкази. В един момен започнах да се страхувам, сравнявайки се с тях. Така и до днес се страхувам от грандоманщината. В това отношение през годините много ми помогна приложната работа, както и работата с учениците. Всичко това ме оттърси, но винаги съм бил признателен на хората, които имат душа за изкуството.

- Вие сте вярващ. Какво дава вярата на човек, който прави изкуство?

- Баба ми беше много искрено вярваща жена. Кръстен съм в православната вяра, като мнозина други. Но въпреки това срещнах Господ като зрял мъж – на 47 години. Интересно е, че подобно на апостол Павел преди това съм учасвал в групички, които разтурваха християнските събрания. По онова време се смятаха за сектански. Но всичко започна с желанието да имам Библия. Така попаднах на събрание в протестантска църква. Стана така, че съпругата ми, която първоначално беше против, след като изслуша заедно с мен проповедта на свещеника, също я хареса. И от този момент оживях. След като веднъж изслушах Притчата за талантите от Библията, осъзнах, че Господ ми е дал един талант, който пренебрегвам. Така след години отново се върнах към рисуването.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com