сервиз на хладилници варна

Кораб-музей „Дръзки“ отваря врати за посещения

Торпедоносецът ``Дръзки``, стопанисван от Военноморския музей във Варна, отваря отново врати за посещения от 4 август след извършен ремонт. Той е единственият в света запазен военен кораб от този клас, свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили. 

Ремонтът е извършен със средства от бюджета на Националния военноисторически музей с цел заздравяване на опорите на кораба и предотвратяване на опасност от свличане. Посетителите могат да се запознаят и с фоторазказ за историята му, а в 2 от помещенията е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба, съобщиха от Военноморския музей във Варна.

``Дръзки`` е открит за посещения като кораб-музей на 21 ноември 1957 година. Построен е в периода 1904 - 1908 г. в корабостроителния завод на френската компания ``Шнайдер & Сие`` заедно с още 5 торпедоносеца: ``Смели``, ``Храбри``, ``Шумни``, ``Летящи`` и ``Строги``. През Балканската война торпедоносците охраняват района на Варненския залив и крайбрежието. На 8 (21) ноември участва в атаката над турския крайцер ``Хамидие``, заплашващ да разруши Варна и Балчик и му нанася тежки повреди. Това е най-голямата победа на българския военноморски флот след Освобождението от 1878 г. При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на ``Дръзки``. Тази пробойна е запазена като свидетелство за първата победа на българския военен флот.

По време на Първата световна война ``Дръзки`` и останалите торпедоносци изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения.

От 4 август посещенията на ``Дръзки`` могат да се осъществяват в работното време на Военноморския музей - от 10,00 до 18,00 часа.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com