сервиз на хладилници варна

Конкурс за архитектурен дизайн на тема "От военното пространство към гражданското пространство"

Open Architecture Network организира конкурс за архитектурен дизайн на тема "От военното пространство към гражданското пространство". Срокът за регистрация е до 15 април.

[cut]

"Целта на конкурса е да изпъстрим глобалния пейзаж, да изведем от експлоатация военните съоръжения, които оставят своя отпечатък – символи на триумфа, гордостта, болката и непредвидените последици от военната агресия. Тези изоставени структури разделят цели общности", пишат организаторите.

Всяка година организацията Architecture for Humanity насочва международното внимание към архитектурната среда, засягаща здравето, просперитета и благополучието на бедните общности. Тази година организацията се фокусира върху подпомагане на  общности да възстановят изоставени, затворени и изведени от експлоатация военни обекти, бивши военни бази и други. Това е темата на Open Architecture Challenge 2011 г. – конкурс  за дизайн с /не/ограничен достъп за участие. Конкурсът е насочен към дизайнери и строители да идентифицират изоставените военни съоръжения в своите страни, да постигнат сътрудничество с местните общности и заинтересовани лица и да трансформират тези някогашни места на конфликт в граждански пространства за обществено благо.

Участниците не трябва да бъдат лицензирани архитекти. Приемат се кандидатури на индивидуални лица и колективи. Няма ограничения в броя на заявените проекти - индивидуални, колективни или в броя на екипите, с които участва дадено лице. Приканват се студенти и преподаватели да работят заедно. Студентските работи ще се оценяват наравно с тези на професионалистите. Наградите са на стойност над $ 5000. Ще бъдат отличено три проекта, а един от тях ще бъде удостоен с престижната награда Founder.

Таксата за участие е по $ 50 на проект за дизайнери и по $ 25 на проект за студенти.

До момента са заявили участие 149 екипа от 47 държави. Участници от България все още няма.

За повече информация: http://openarchitecturenetwork.org/competitions/challenge/2011.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com