сервиз на хладилници варна

Книга събира проучванията на праисторическия некропол в русенското село Кошарна

Книгата "Кошарна. Селищна могила и некропол. Археологически проучвания 2006 – 2010 г." ще представи ръководителят на разкопките, археологът Димитър Чернаков в Регионалния исторически музей в Русе на 9 октомври. Първото по рода си издание събира и представя резултатите от 5-годишните проучвания на открития праисторически некропол.

Трудът е първи по рода си сред издадените досега книги на проучвани археологически обекти от Регионален исторически музей – Русе. Той е нормален завършек на един 5-годишен цикъл от археологически проучвания, резултатите от които ще придобият научен смисъл. Появата на новото издание е следваща крачка към опознаването на обществата от култура Гумелница, живели по нашите земи преди повече от 6 хилядолетия и обработвали за пръв път в човешката история златото.

Резултатите от разкопките в село Кошарна дадоха принос в развитието на българската праисторическа археология и обогатиха още познанията ни за живота на обществата от късната каменно-медна епоха по нашите земи.

Обектът е едва втори по рода си проучван в Русенска област след селищната могила в града. Принадлежащият към селищната могила некропол е първият проучван праисторически некропол в Русенска област. Някои от откритите структури там досега са без аналогии, което е показателно за важността на обекта и наложителното публикуване на резултатите от него.

Книгата се издава с финансовата подкрепа на община Русе и  представлява комплексно изследване с авторски колектив Димитър Чернаков (Регионален исторически музей – Русе), Мария Гюрова, Явор Бояджиев, Л. Нинов (Национален археологически институт с музей при БАН), Б. Гайдарска, Е. Блейк, Дж. Чапман - (Университет Дъръм, Великобритания), С. Цойнер (универитет "Еберхард Карлс", град Тюбинген, Германия), Б. Атанасов и К. Митов (Нов български университет), М. Попова (Софийски университет "Св. Климент Охридски"), инж. А. Каменаров — геодезист.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com