сервиз на хладилници варна

Кметът на френско село иска да го превърне в княжество

Кметът на френското село Лаас в департамент Пирене Атлантик, югозападна Франция, е изпратил в края на август официално писмо до президента Саркози с молба селото да стане официално княжество.

Кметът Жак Педеонта все още очаква отговора на Саркози, от който зависи бъдещото развитие на селото със 120 жители.

Кметът е известен с напредничавите си идеи, пише вестник La Dépêche. По негова инициатива на празника на селото се организира надбягване с двуколки, реставрирана е местната църква с подкрепата на много представители на скаутски организации, а Брижит Бардо в бъдеще може да посети селото пак по негова идея. Лаас се радва и на посещения от туристи заради намиращия се там замък, но проблем е големият брой необитаеми къщи. За да насърчи търговците и клиентите, кметът смята, че селото трябва да се превърне в свободна зона, лишена от данъци, които да се плащат на държавата, а това може да се осъществи, когато селото стане независима административна единица - княжество.

Макар че още няма отговор от Саркози, кметът на Лаас се радва на обществена подкрепа и вече е получил над 2000 имейла от французи от различни части на страната. Идеята за превръщането на селото в "местно Монако" забавлява жителите на Лаас, които се питат дали това наистина може да се осъществи.  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com