сервиз на хладилници варна

Китай през погледа на художничката Емилия Бояджиева

Исторически храмови комплекси, символи от китайската митология, цъфнали градини, птици, момичета, изпълняващи чаена церемония – тези образи присъстват в картините на младата художничка Емилия Бояджиева, вдъхновени от едномесечния й престой в Китай. Съвсем нова и различна в творчеството й серия авторката показва от 12 май в галерия "Арт Маркони” във Варна.

Емилия Бояджиева е позната като почитател на класическата живопис и теми като пейзажа и танца, които нееднократно  е разработвала в предходните си седем изложби. Новата й серия "Светлина от Изтока” (19 платна и един акварел) представя пред публиката впечатленията и размислите на художничката след срещата й с един напълно различен на европейския свят.

"За всеки от нас, европейците, културният шок е във всяко отношение – градовете, архитектурата, обществото, храната, хората, дори външният им вид”, разказва авторката.

Идеята за изложба, посветена на Китай, се ражда, след като преди две години Емилия Бояджиева посещава страната. Пекин, морският град Пънлай, Цюфу - родното място на Конфуций, планинският град Тайша и свещената планина Тайшан, остров Чандао на границата на двете морета - Бохай и Жълто море, Великата китайска стена, историческият комплекс Пънлай Г, различни древни будистки и даоистки храмове, както и наблюдаваните от нея религиозни и битови церемонии, изграждат образа й за страната.

"В картините се опитвам да покажа някои символи, свързани с китайския дух и култура, които ми въздействат. За мен по-интересни бяха техните представи за нещата и света в духовен план, отколкото външния им облик – архитектурата или пейзажите. Особено интересен за мен бе светът на жената, т. нар. „ин” свят (духовният, затворен вътрешен мир). По традиция китайската жена е плаха и срамежлива, което ме накара да се опитам да разбера защо е така. Друго особено интересно за мен бе китайската чаена церемония, която рядко се изпълнява от мъже. Още преди да отида в Китай, прочетох доста книги и гледах филми на тази тема - за тази церемония в Япония, в Китай. На ритуала, който не е просто пиене на чай, а има духовен смисъл, посветих три картини”, разказва Емилия Бояджиева.

Сред останалите образи, които публиката ще види, са историческият храмов комплекс Наншан в провинция Шандун, три от най-интересните символи в китайската митология – дракона, жерава и бамбука, древната порта - символ на град Пънлай. От гледна точка на техниките, интерес за публиката представлява съчетанието от класическа живопис и колажна техника – експеримент, присъстващ в някои от картините.     

Цикълът "Светлина от Изтока” не е затворен само за първото си представяне в изложба – той ще бъде продължаван и в бъдеще. Наред с него, авторката обмисля нов цикъл на фолклорна тематика от Балканите, след като посещава пленери в Румъния и Македония.

Емилия Бояджиева е родена във Варна. Възпитаничка е на Националното училище по изкуства “Добри Христов” и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където завършва живопис. 

Изложбата е включена в Майския салон на изкуствата във Варна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com