сервиз на хладилници варна

Китайският трилър „Черен въглен, тънък лед“ по кината от 4 септември

Неразкрити убийства в Северен Китай и съдбата на един детектив изграждат сюжета на китайския трилър ``Черен въглен, тънък лед`` на режисьора и сценарист Дяо Инан, отличен със ``Златна мечка`` на ``Берлинале`` 2014. Филмът е по кината у нас от 4 септември.

Действието се развива през 1999 г. и по-късно през 2004 г. в малък град в Северен Китай. Детектив Джан Дзъли разследва серия от убийства, но е ранен и отстранен от полицейското управление, след което започва работа като охранител във фабрика за въглища. Пет години по-късно в района са регистрирани подобни убийства. Полицията подозира У Джъджън, съпруга на първата жертва и собственичка на пералня, че има връзка с убийствата. Джан Дзъли убеждава бившия си партньор да довършат случая.

``Много неща се случват в Китай в днешно време. Някои от тях могат да се намерят в роман или филм. Начинът, по който истината и абсурда се оплитат, открива безкрайни възможности, които аз намирам за много атрактивни и завладяващи. От друга страна винаги съм бил запленен от капризите на човешката природа, която ноар филмите имат тенденцията да подчертаят. Заинтригуван съм от връзките между брутално насилие и поведение, наподобяващо сюреалистичен сън. Актът на разчленяване и разхвърляне на труп или  убийство с острието на кънка за лед  ... какъв човек е способен да извърши такива брутални актове? Този филм ми даде повод да опознавам и размишлявам върху подобни въпроси``, казва в  интервю за Q & A сценаристът и режисьор Дяо Инан.

``Черен въглен, тънък лед`` е третият филм на режисьора Дяо Инан. Той е  завършил Централната театрална академия в Пекин. Като драматург и режисьор е водеща фигура в китайския авангарден театър. В киното започва кариерата си като актьор в независимия филм на Ю Ликуай All Tomorrow’s Parties, чиято премиера е в секцията ``Особен поглед`` на фестивала в Кан през 2003 г. ``Черен въглен, тънък лед`` е отличен на фестивали в Пекин, Тайпе, Сидни, на Берлинале 2014 филмът печели и ``Сребърна мечка`` за най-добър актьор на Ляо Фан.

От 4 септември ``Черен въглен, тънък лед`` се прожектира в Дома на киното, Euro Cinema, G8 и кино ``Одеон``.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com