сервиз на хладилници варна

Карлово чества маслодайната роза

Делегации от побратимените на Карлово градове Брянск в Русия, Баранович в Беларус и Конин в Полша пристигнаха по покана на кмета на община Карлово Найден Найденов за традиционния Празник на розите, който започва на 29 май сутринта, съобщи вестник "Марица".

Още над 300 чуждестранни туристи ще окупират розовите градини край града. Чужденците, както и още десетки гости, ще наблюдават ритуала “Розобер”, който се възпроизвежда всяка година в последната събота на май и е посветен на маслодайната роза – цветето, от което се създава безценното розово масло, както и на хората, които го отглеждат с много труд и любов.

Фолклорни формации към читалищата от Карловската община ще покажат най-доброто от репортоара си, а в двора на Историческия музей ще бъде експонирана старинна розоварна от ХІХ век. Музейните специалисти са подготовили демонстрация на изваряване на розов цвят и добиване на розово малсо. В двора е уредена и изложба на художничката Пена Николова. Авторката показва живописни платна и акварели, изобразяващи старо Карлово, както и творби, посветени на розата.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com