сервиз на хладилници варна

Карикатурата - на почит в Габрово в навечерието на Деня на народните будители

На 31 октомври в Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово ще се срещнат творци от Русия и България, посветили се на нелекото изкуство на карикатурата. Затова и вечерта, когато се откриват 3 изложби, е наречена многозначително "Като слънцето и въздуха...".

Дали срещата е като слънцето и въздуха, дали изкуството на карикатурата е като слънцето и въздуха за организаторите, за тези автори или за обществото?

Отговорът ще е различен за всеки, който си подари една вечер с трите изложби от прекрасни карикатури, достолепно разположени на целия 3-и етаж във Веселата къща. Гилдията на руските карикатуристи – Москва, гостува с изложбата "От Русия – с любов!", в която са подбрани 89 творби на 32 автора. Четирима от тях ще бъдат гости на вечерта: Андрей Рижов (член на журито в тазгодишното 21-о Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата), Вадим Коноплянски, Владимир Солдатов и Марат Валиахметов. В зала 6 ще стане дума за днешния ден на руската карикатура, достатъчно популярна от световните конкурси, разпознаваема с почерка си, уважавана заради множеството награди, които получава. Включени са произведения на едни от най-активно работещите в момента майстори на карикатурата, представители на различни поколения, някои свързани с Дома на хумора още от създаването му.

В диалог с руската карикатура ще "влезе" 38-ата Национална изложба на карикатурата, която по добра традиция от дълги години се представя и пред взискателната габровска публика. Ще припомним, че тя се организира от секция "Карикатура" на Съюза на българските художници и има претенцията да показва най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Включени са 227 произведения на 29 автора, сред тях и на габровците Георги Каралиев, Веселин Зидаров, Светлин Стефанов. В програмата на вечерта ще участват и няколко от хитовите съвременни карикатуристи: Любомир Михайлов – председател на секция "Карикатура" при СБХ, Чавдар Николов - носител на Наградата на СБХ, Ивайло Цветков - председател на ФЕКО-България и Трайко Попов - лауреат на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата от 38-ата Национална изложба на българската карикатура - София 2013, който по статут се представя със самостоятелна изложба и показва 42 свои творби. Националната изложба на карикатурата и самостоятелната изложба на Трайко Попов можем да видим в зала 5.

Карикатуристите се отнасят към своето изкуство като към нещо важно и предпочитано, за тях то е достойно да каже всичко. А какво по-голямо сходство между карикатуристите и ... народните будители! Вече толкова години се опитваме да обясним на децата и най-вече на себе си, че и днес има будители, че будителите не са непременно окачени в рамка на стената. Да, карикатурата е достатъчно категорично изкуство, което често се нагърбва с разплитане на най-обърканите въпроси от дневния ред на обществото. Авторите пък стават нежелани от силните на деня, гонени и преследвани, творчеството им е заклеймявано, забранявано или осъждано на дълго мълчание. И над тях тегнат действителни присъди и мнозина стават мъченици. И в нашата история има такива имена...

Вечерта, посветена на изкуството на карикатурата и на нейните създатели, ще Ви предложи и поздрави от Музикално студио "Талеви", и  рисуване на живо, и откровен разговор за нас и нашия ден.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com