сервиз на хладилници варна

Какво рисуват младите художници – изложба в Галерия „Ларго“

За четвърта поредна година Галерия "Ларго" отваря врати за най-младите художници, които учат във Варна. Новата изложбата е представителна за паралелките с изучаване на изобразително изкуство в НУИ "Добри Христов" и представя селекция от творби, нарисувани по време на учебния есенен пленер.

Пейзажът е основният жанр в експозицията с конкурсен характер, в която са представени около 50 творби на ученици от IX до XII клас. Селекцията представя най-добрите работи, вдъхновени от природата и архитектурата на Брацигово, село Жребичко, Пловдив, както и морски пейзажи от Галата и Аспарухово край Варна. Техниките са разнообразни: живопис, акварел, линогравюри, рисунки с молив, туш, въглен, пастел.

"Пленерите дават възможност на учениците да експериментират с техники и материали, в изграждането на пространство и перспектива. Особено интересни в работите им са над 100-годишните къщи от Брацигово, Жребичко, Пловдив, които всеки е видял с очите на откривател. Някои от  учениците дори за първи път на този пленер рисуват пейзаж от натура", казва за изложбата Йорданка Манева, преподавател в НУИ „Добри Христов“.

Жанина Маринова - "Къща в Жребичко"

Жанина Маринова - "Къща в Жребичко"

"В изложбата преобладават работите на ученици в XII клас – много силен випуск. Сред тях има и няколко млади автори с много постижения и награди през последните няколко години, които дават заявка, че в бъдеще ще продължат да се развиват като творци", казва мениджърът на галерията Нели Вълчева.    

Отличени в изложбата тази година са десетокласничката Петра Димитрова (в първата група на ученици в IX и Х клас), а във втората (ученици от XI и XII клас) това са Жанина Маринова (първа награда), Виктория Стоева и Марина Хинева (втора награда) и Илкер Даналов и Ренета Павлова (трета награда), всички в XII клас. За щастие повечето от тях казват, че смятат да продължат и в бъдеще да се занимават с рисуване и да се развиват като художници.  

Виктория Стоева - "Пейзаж с купи"

Виктория Стоева - "Пейзаж с купи"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com