сервиз на хладилници варна

Ицхак Финци ще получи Наградата на София

Ицхак Финци ще бъде удостоен с Наградата на София за принос към киноизкуството. Наградата ще му бъде връчена по време на предстоящото 17-о издание на София Филм Фест, в рамките на фествала ще бъдат показани и два филма с негово участие.

рителите ще видят отново филмите "Преброяване на дивите зайци" (1973) на режисьора Едуард Захариев и "Вера", съвместен проект на Ицхак Финци и Елизавета Боева (режисьор, оператор и сценарист на филма), съобщиха организаторите на фестивала.

Ицхак Финци (1933 г.) - актьор в киното и театъра, цигулар и режисьор на документални филми, дебютира на екрана през 1957 г. Сред най-известните му филми са "Преброяване на дивите зайци" (1973), "Вилна зона" (1975), "Щурец в ухото" (1976), "Закъсняло пълнолуние" (1996), "Откраднати очи" (2005). Носител е на орден "Стара планина" - I степен, почетен гражданин на София.

Сатиричната комедия "Преброяване на дивите зайци" по сценарий на Георги Мишев е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот. Игралната новела "Вера" е отличена с наградата "Златен витяз" на кинофестивала в Омск в раздела "Студентски и дебютни филми".

Ицхак Финци е автор на книгата "Мотоциклетът. Ромул Велики. Наивист. Пак тогава – в Сао Пауло. Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други истории", която излезе през 2009 година.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com