сервиз на хладилници варна

Ихтиманското писано яйце и Великденските традиции

Ихтиман е едно от малкото места в страната, където все още се пази старата и трудоемка техника за изписване на Великденски яйца с восък. Демонстрации и вече направени експонати са сред любопитните неща, които привличат посетители в Историческия музей в града, който тази година отбелязва 60 години.

Музеят в Ихтиман е мястото, където старата традиция се пази. Сред кръжоците по етнография и занаяти (грънчарство, плъсти и други) е и този за изписване на Великденски яйца, който се посещава от деца от 3 до 17-годишна възраст.    

"Традицията за изписване на Великденски яйца с пчелен восък е много характерна за нашия край. Има я в още няколко района на България - Велинград, Етрополе, Долна баня и село Костенец. Техниката се е развила в края на XIX век и се е запазила и до днес. В Ихтиман възрастните жени все още боядисват по този начин“, разказва Велина Минева, директор на Историческия музей в Ихтиман.

Техниката е апликационна – с опушен пчелен восък се пише върху бялото яйце, след което то се украсява. Шарките изобразяват природни картини, животни, хора. По-стара е традицията за изписване на геометрични фигури – триъгълниците се превръщат в цветя и други красиви форми. Изписаното сурово яйце ври в боята, след което восъкът се премахва.  

В Ихтиман всяка година изписването на яйца по старите техники започва през януари и продължава до Великден. Само една майсторка пише около 600 яйца. След това музеят гостува с изложби из цяла България и дори и в чужбина - последната международна изложба е през 2010 г. в Унгария. Това е част от политиката на музея, насочена към запазване и традициите. "Обикаляме България, защото искаме този занаят да се запази, да обучим младото поколение и след това те да го предадат на следващото поколение. Гостуванията ни обикновено са съчетани с демонстрации, има голям интерес - обучавали сме на ден по 50 деца. Много е изморително. Обученията водим аз, моята помощничка Мария Гъдева, която е и демонстратор и уредничката на музея Веселка Гълъбова, която пише яйца от 40 години“, разказва Велина Минева.   

Носия от колекцията на Историческия музей в Ихтиман

Носия от колекцията на музея.  © Исторически музей - Ихтиман

Друга пътуваща изложба на Историческия музей в Ихтиман е колекция от носии с човешки ръст, представени на пана. Колекцията е изработена преди 4 години от ателие "Антония Лавчийска“ от деца на възраст от 7 до 18 години. Днес част от тях вече са студенти, пръснати по света. "Всички художници, които са виждали колекцията, казват, че все едно носиите са рисувани от професионалисти. Начинът на изработка беше интересен – децата слагаха на себе си чорапите или наметулката, както казваме ние – шитата дантела на носията, и така ги рисуваха. В момента колекцията се намира в Етрополе, има вероятност да гостува и в Лондон“, казва Велина Минева.

60-годишнината на Историческия музей в Ихтиман е повод характерната традиция за изписване на Великденски яйца да се представи в повече градове в страната. След Етрополе майсторките от музея гостуват в София на Великденския фестивал в Борисовата градина, а други представят в Шумен техниката, характерна за Велинград.

Рожденият ден на музея ще се отбележи на 18 май, когато жителите и гостите на града ще научат историята му от създаването до днес. Ще бъдат показани и изложбите, гостували на други места. По това време на годината в Ихтиман се провежда фестивал Пролетни дни на културата, важна част от който са и българските традиции. В музея се демонстрират занаятите, тази година се очакват и гости от Унгария, Гърция, Турция. "Ние обикновено представяме някакъв обичай, но тази година ще бъде малко по-различно, защото имаме юбилей. Очакваме поздрави от много майстори. Музеят е кръстник на една група в детска градина и те са ни подготвили изненада, така че очакваме с нетърпение нашия рожден ден“, разказва Велина Минева.

Близостта на Ихтиман до София е предимство, което често отвежда в града туристи, любопитни да разгледат крепостта "Троянови врата“, откъдето някога е минавала границата между Илирия и Тракия. Музеят и запазените традиции са чат от туристическите маршрути.

Изложба "Ихтиманско писано яйце“ гостува до средата на юни за първи път във Варна, в Етнографския музей в града.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com