сервиз на хладилници варна

Иранският режисьор Джафар Панахи получи 6-годишна присъда

Иранският кинорежисьор Джафар Панахи е осъден на 6 години затвор, има забрана да снима филми и да пише сценарии, да дава интервюта на местни и чужди медии и да напуска страната си в близките 20 години, съобщиха световните агенции. Джафар Панахи, роден през 1960 г., е един от най-видните представители на иранската "нова вълна" в киното.

Отявлен привърженик на опозицията, Джафар Панахи бе арестуван в дома си на 1 февруари тази година заедно с още шестима души, сред които и жена му. Повечето са освободени веднага, а Панахи - в края на май срещу гаранция от 200 000 долара. Тогава иранският министър на културата заяви, че задържането му произтича от факта, че той снима филм срещу режима. По време на престоя си в затвора Панахи обяви гладна стачка в знак на протест срещу мотивите, поради които е задържан и настояваше да бъде освободен под гаранция.

Джафар Панахи е носител на награда "Златен лъв" във Венеция (2000) за филма "Кръгът", на Сребърна мечка в Берлин за филма Offside (2006), на награди от фестивала в Кан за филмите "Пурпурно злато“ и "Белият балон" и на други отличия.

Световната кино общност вече заяви острото си неодобрение срещу присъдата на Джафар Панахи. По инициатива на селекционера на Фестивала в Кан, Тиери Фремо, е създаден комитет в защита на иранския режисьор, в който се включват професионалните кино гилдии във Франция. Още през месец май американски режисьори и актьори изпратиха петиция до иранското правителство с искането Джафар Панахи да бъде освободен. Сред подписалите петицията са Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, Копола, Анг Лий, Оливър Стоун.        

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com