сервиз на хладилници варна

Инициатива за възстановяване на витражите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците в Котел

Историческият музей в Котел, със съдействието и участието на Фондация "Българско арт стъкло", започна инициатива за набиране на средства за възстановяване на витражите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците в Котел. За целта е разкрита дарителска сметка.

Община Котел има намерение да възстанови стъклописите в първоначалния им вид и ще подготви необходимите свидетелства и договори, в случай, че дарителите пожелаят да сключат такива.

Фондация "Българско арт стъкло" подготвя представителна изложба "Български витраж", която ще бъде показана в 5 града в страната (от 25 септември тази година в София). Експозицията прави и исторически преглед на изкуството на витража у нас чрез фотографии на реализации на български художници.

"В процеса на фото заснемането с болка установихме, че някои от стъклописите са в недобро състояние и спешно се нуждаят от реставрация. Особено трагично е състоянието на витражите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците в Котел. Те са изпотрошени от вандалски набези, а липсващите части са заменени с обикновено армирано стъкло", казват от фондацията.

Никола Буков (1931-2004) е създал над 150 реализации в обществени сгради в страната. Сред тях са витражи в Министерство на външните работи, в резиденция "Бояна", в Младежкия дом във Враца. Занимава се и с илюстрация.

Сметка за набиране на средства

Общинска банка АД

Финансов център - Котел

BIC: SOMBBGSF

IBAN:  BG71 SOMB 9130 8415 5100 44

Код за вида плащане: 445100

Дарителите трябва да използват дарителския код, както и изрично да изписват волята си дарението да отива за реставрацията на витражите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците в Котел.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com