сервиз на хладилници варна

Изложби, музика и филми в Нощта на музеите и галериите в Стара Загора

Над 30 събития включва Нощта на музеите и галериите в Стара Загора, която се провежда в нощта на 30 септември срещу 1 октомври. Сред атракциите е подреждането на пъзел, свързан с даритерската акция за набиране на средства за реставрация на знамето на Старозагорските въстаници.

Дарителската акция позволяваше на всеки срещу дарените за целта средства да се сдобие с парче от пъзел, който ще бъде подреден в нощта на 30 септември срещу 1 октомври. То ще служи и като безплатен вход за реставрираната съвсем наскоро Ески джамия в града, уточняват в програмата организаторите. 

Събитията се провеждат в Градската художествена галерия в града, Регионалния исторически музей, къща-музей "Гео Милев", парк "Пети октомври", Регионалната библиотека, Обсерваторията и Държавния архив в града, Радио Стара Загора, няколко частни галерии. Музика, танци, изложби, прожекции на филми, литературни четения са включени в програмата. В рамките на Нощта на музеите и галериите ще бъде отбелязана 50-годишнината от основаването на първата в България Народна астрономическа обсерватория в Стара Загора и 100-годишнината от рождението на оперната певица Рене Йорданова. Сред гостите на вечерта е поетесата Леда Милева. В Нощта на музеите и галериите в Стара Загора ще бъдат прожектирани и три документални филма за художници - "Великото сбогуване” на Коста Биков за Георги Божилов–Слона, "Зачеркнатият класик” за Иван Пенков и "Иван Кирков или да се спасиш в спомена” за Иван Кирков.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com