сервиз на хладилници варна

Изложба събира историята на Немското училище в Русе

На 8 май от 14,00 часа в зала "Червен" на Регионалния исторически музей в Русе се открива документалната изложба "История на Немското училище в Русе", организирана във връзка с честването на 130-годишния юбилей на Deutsche Schule, Русе.

Изложбата се състои от фотографии и документи, свързани с историята на Немското училище в Русе от създаването му през 1883 година до днес. Показани са фотографии от отбелязването на 50-годишнината на Deutsche Schule (1933 г.), от Великденско тържество, на първите абитуриенти на възстановеното Deutsche Schule и техните учители от 22 май 1997 година, на ученици от Немското училище на посещение в двореца "Шьонбрун" във Виена през 1938 година.

Изложбата включва и други документални материали, като издания, посветени на историята на Немското училище, свидетелства за завършено начално, основно и средно образование и учебници на немски език.

Изложбата е подготвена от Николай Чакъров, преподавател по история в СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе.

Немското училище в Русе е открито през септември 1883 година, където по това време живее доста многобройна немска колония. Принос за създаването на училището има сестрата на първия главен инженер на град Русе Анна Винтер. Първоначално в училището се обучават 50 немски деца, но в него бързо започват да се записват и българи заради откритите курсове по счетоводство и търговска кореспонденция. През 1944 г. училището е закрито, а сградата е одържавена. След 1991 година се създава СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер", наследник на старите традиции. (www.schiller-schule.info)

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com