сервиз на хладилници варна

Изложба "Светлина и сянка" на Лора Маринова

Таланта на живописец на Лора Маринова в пълния му блясък очаква ценителите в галерия "Ларго", където до 28 септември е подредена представителна за творчеството й самостоятелна изложба, първа в дългогодишната й кариера на свободен артист и сценограф с 24-годишен опит. 

От 34-те показани маслени картини (плюс една философска рисунка, която провокира зрителите да се замислят за смисъла на житейския път), 28 са съвсем нови и не са показвани никога пред публика. "Уважила" съм всеки жанр: портрет, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция. Не съм подминала и миниатюрата. Отражения от всичко онова, което ме вълнува", казва авторката, която се отзовава на поканата на галерията най-после да покаже самостоятелно работата си след многобройни участия в общи изложби и съвместни изяви със съпруга си, художника Димитър Борисов и дори с баща си, художника - вече сред класиците, Янко Маринов.

Лора Маринова - "Пролет" (маслени бои), 80/90 см.

"Пролет"

Част от картините в изложбата впечатляват с яркия си колорит - натюрморти и пейзажи с елегантен импресионистичен почерк, които отворят нова страница в живописното творчество на Лора Маринова. Други са по-мрачни, в тъмни гами, посветени на невесели случки от човешкото битие. Авторката обяснява, че рисува и тъжни сюжети, защото рисува преди всичко за себе си, това, което я вълнува и което се надява да достигне и до зрителите, макар и да ги натъжи.

"Защо избрах мотото "Светлина и сянка"? Светлината и сянката като изразно формообразуващо средство в изобразителното изкуство. Светлината и сянката като алегория. Светлите и тъмните страни на живота, съзнанието и чувствата. Природата ни дарява красота и светлина. Животът - скъперник пестеливо раздава радост и много щедро тъга и болка. Всичко около мен ме впечатлява и вълнува: прекрасните късчета природа, грейналите цветя, майката, прегърнала детето си. Заглеждам се в двойките - щастливи или отчуждени. Отбелязвам смяната на сезоните в природата и човешките отношения. Сезоните в живота, който, уви, е само една отсечка между Началото и Края". Светлината и сянката са вътрешната връзка между картините ми, толкова различни на пръв поглед", казва художничката.                   

Лора Маринова - "Ромео и Жулиета"" (маслени бои).

"Ромео и Жулиета"

Достойно място в изложбата е отделено и на театъра, който, казва художничката, "остана моя любов, но пред колективното изкуство вече предпочитам тишината на моето ателие". Тук форматите и гледните точки са различни - от типично костюмографски миниатюри с размери 10/7 см. с малки женски фигури, облечени в старомодни за днес рокли, до картини като "Маски" - типично театрална тема за маските и хората, скрити зад тях.

"Това, което правя, по дух е романтично (без да стига до сантиментализъм). По форма, може би, е близо до импресионизма. Но в края на краищата ударите на четката са импулси, които идват направо от сърцето и енергията им често е различна", обобщава художничката.

Лора Маринова е родена през 1953 г. във Варна. През 1977 г. завършва НХА-София, специалност “Сценография”. 24 години е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. Има реализирани над 60 сценографски проекта - оперни, драматични и балетни, у нас и в чужбина. За балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. През 2007 г. се представя на Първото международно биенале на миниатюрата в Русе (някои от миниатюрите, с които участва там, могат да се видят в изложбата). Има две номинации за живопис в конкурса “Национални награди Алианц България”. 

Лора Маринова - "Край реката" (маслени бои).

"Край реката"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com