сервиз на хладилници варна

Изложба за русенските хърцои се представя в Попово

Изложбата на Русенския исторически музей "Живата старина. Етнографският свят на Русенско“, която представя света на русенските хърцои, гостува в Попово. Откриването й е в рамките на Националната научна конференция "Поломието – находки, събития и личности“, която ще се проведе на 26 и 27 април.

В конференцията участват специалисти от Регионален исторически музей – Русе. Тя се организира по повод 85 години музейно дело в Попово. Да изнесат доклади са поканени археолози, историци и етнолози от музеи, научни институти и университети в страната, съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Изложбата "Живата старина. Етнографският свят на Русенско“ представя света на русенските хърцои – старото местно население на Поломието и включва ритуални предмети, старинни носии, женски украси и маски по темите Кукове и Бразая, Сватба, Лазаруване, Обредни хлябове. Фотоси от първия български етнографски албум, създаден от Димитър Маринов през 1892 г. за Пловдивското изложение от същата година, служи за документална реконструкция на обредната старина. Изложбата ще гостува в Попово три месеца.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com