сервиз на хладилници варна

Изложбата „Жените в обществото“ на Русенския музей гостува в Битоля

С покана за участие в официалната програма на Битфест - Битолско културно лято, заминава мобилната изложба "Жените в обществото" на Регионален исторически музей - Русе. Преди това тя обиколи няколко града в страната.

Изложбата в Битоля ще бъде открита на 22 август от директора на музея в Русе Николай Ненов и етноложката Десислава Тихолова. Гостуването на русенската изложба е по покана на Н.У. Завод и музей - Битоля, Македония.

Дванадесет постера с фотоси и текстове, изображения на тоалети и накити от фонда на Русенския музей представят темата за "Жените в обществото". Уникалните 13 кукли представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло. Изложбата проследява проявите на Модерността и промените в живота на българските жени в последното столетие. Включва рокля "шантеклер", бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стила "Български модерн", абитуриентски рокли. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

Изложбата се реализира по проект на Регионален исторически музей - Русе, от 2012 г., подкрепен от Община Русе, създаден като част от инициативите на Русе - град-кандидат за Европейска столица на културата и за последните 2 години имаше редица гостувания в страната.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com